fbpx
събота, септември 23, 2023
ПолезноСъвети

След опити за масово избиване на прилепи: експерти обясниха, че те не са източник на зараза

Масово унищожение на прилепи е започнало в редица региони по света заради страхове, че те могат да бъдат източник на COVID-19.  За тази цел трите секретариата, (CMS, EUROBATS, AEWA) след консултация с експерти по прилепите, консултанти към Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS), са подготвили следните факти:

1. Прилепите НЕ РАЗПОСТРАНЯВАТ COVID-19. COVID-19 се предава от хора на други хора.

2. Няма доказателства, че прилепите директно са заразили хората с COVID-19. Научните изследвания сочат верига от събития, в които може да са участвали прилепи, но най-вероятно само чрез друго животно – междинен гостоприемник.

3. В природата живеят около 1400 вида прилепа. Много от тях са се приспособили към урбанизираните екосистеми, живеят в дворовете на хората, също в градските паркове, като дори се струпват да нощуват под мостове, без да представляват дори и минимална заплаха за хората.

4. Прилепите предоставят огромни ползи, сред които опрашване на растенията, разпръскване на семена, както и борба с вредителите, чиято стойност се изчислява на милиарди долари годишно.

5. Много видове прилепи са „в беда“ и се нуждаят от нашата помощ, за да оцелеят. Десетки видове прилепи са защитени от международните споразумения CMS и EUROBATS, но трябва да се направи много повече, за да се осигури оцеляването на прилепите по целия свят. Въпреки че умъртвяването на прилепи няма да има никакъв ефект върху разпространението на COVID-19, то би повлияло неблагоприятно на консервационния статус на прилепните популации.

6. Подобни неправилни действия са наблюдавани и в разгара на птичия грип през 2006 г., с призиви за масово избиване на мигриращите водни птици и отводняване на техните влажни местообитания.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!