fbpx

След опити за масово избиване на прилепи: експерти обясниха, че те не са източник на зараза

Масово унищожение на прилепи е започнало в редица региони по света заради страхове, че те могат да бъдат източник на COVID-19.  За тази цел трите секретариата, (CMS, EUROBATS, AEWA) след консултация с експерти по прилепите, консултанти към Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS), са подготвили следните факти:

1. Прилепите НЕ РАЗПОСТРАНЯВАТ COVID-19. COVID-19 се предава от хора на други хора.

2. Няма доказателства, че прилепите директно са заразили хората с COVID-19. Научните изследвания сочат верига от събития, в които може да са участвали прилепи, но най-вероятно само чрез друго животно – междинен гостоприемник.

3. В природата живеят около 1400 вида прилепа. Много от тях са се приспособили към урбанизираните екосистеми, живеят в дворовете на хората, също в градските паркове, като дори се струпват да нощуват под мостове, без да представляват дори и минимална заплаха за хората.

4. Прилепите предоставят огромни ползи, сред които опрашване на растенията, разпръскване на семена, както и борба с вредителите, чиято стойност се изчислява на милиарди долари годишно.

5. Много видове прилепи са „в беда“ и се нуждаят от нашата помощ, за да оцелеят. Десетки видове прилепи са защитени от международните споразумения CMS и EUROBATS, но трябва да се направи много повече, за да се осигури оцеляването на прилепите по целия свят. Въпреки че умъртвяването на прилепи няма да има никакъв ефект върху разпространението на COVID-19, то би повлияло неблагоприятно на консервационния статус на прилепните популации.

6. Подобни неправилни действия са наблюдавани и в разгара на птичия грип през 2006 г., с призиви за масово избиване на мигриращите водни птици и отводняване на техните влажни местообитания.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!