fbpx

Огнище на COVID-19 зрее в базовия лагер на Еверест? (ВИДЕО)

Докато непалското правителство, включително Министерството на туризма продължават да игнорират фактите за зараждащо се огнище на COVID-19 в базовия лагер на Еверест, то самите алпинисти съобщават за обратното.

В неделя стана ясно за още един, трети случай, на заразен с COVID-19, след като дни по-рано бяха регистрирани още два.

За своето заболяване в социалните мрежи съобщи Стив Дейвис, клиент на експедицията на Нирмал Пурджа „Elite Himalayan Adventures“.

Сн.: Facebook/Steve Davis

Лекарите в базовия лагер на Еверест, към които Стив се обърнал за помощ заради неразположение, първоначално му поставили диагноза „лек високопланински оток“ (HAPE).

По техен съвет, той слезе в долината, където планираше да се възстановява сред по-наситения с кислород въздух: „При мен всичко е добре, освен ако не вземем предвид, че се чувствам буквално като прегазен от як“, написа тогава Стив, надявайки се да се върне в планината след 4-5 дни.

В неделя обаче се появи по-тревожна информация, след като резултатът му за COVID-19 излезе положителен.

Дейвис се обърна към лекарите малко след участието си в свещената непалска церемония пуджа, по време на която му прилошало.

Експедицията на Нирмал Пурджа, както и останалите експедиции избягват коментари по темата.

Един от проблемите се заключава в това, че симптомите на COVID-19 като цяло са сходни на тези на височинната болест.

А тъй като експедициите в момента са в етап на начална аклиматизация, се очаква след изкачването им до лагер 2, няколко от тях да проявят признаци на височинна болест.

Стив Дейвис е третият потвърден случай на COVD-19 в базовия лагер на Еверест.

По-рано стана ясно, че Ерленд Нес оот Норвегия и индийска алпинистка, чието име не се съобщава, също са заболели.

И тази година тарапана под Еверест

В момента в базовия лагер е истинско стълпотворение. Досега правителството на Непал е издало почти 400 разрешения за изкачване на чуждестранни алпинисти, което е близо до рекорда от 2019 г. Към тях трябва да се добавят непалските шерпи, които опъват парапетите и ще придружат клиентите до върха; броят им средно варира от 2 до 3 за всеки чуждестранен алпинист.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!