fbpx

По ред на номерата: Ново правило на Еверест ограничава изкачващите за ден според номера на разрешителното им

На 21 април правителството на Непал издаде крайно необичаен и противоречив декрет, регламентиращ ново правило за изкачване на Еверест.

Според държавните служители целта на тази иновация е да ограничи тълпите по маршрута до върха.

И така, какво предлага да направи Непал: алпинистите ще бъдат подредени според номерата на техните разрешителни. В първия възможен метеорологичен прозорец и при наличие на фиксирани парапети от шерпите, членовете на експедициите с номера на пермитите от 6 до 38 ще могат да атакуват върха.

Алпинистите с номера от 40 до 68 трябва да изчакат следващия прозорец.

Агенциите, които водят комерсиални експедиции ще имат право да коригират тези номера според ситуацията на място, в зависимост от готовността и възможностите на всеки алпинист. В един ден на атака към върха обаче не могат да се отправят повече от 170 души.

Както организаторите на комерсиални експедиции, така и участниците в тях, определиха въведеното правило като „абсурдно“.

„В отчаян опит да се избегне това, което неизбежно ще се случи, като се има предвид, че броят на издадените разрешителни е достигнал почти рекорден брой, близо 400, Министерството на туризма на Непал въведе нов регламент за изкачване. Това е система от квоти, която определя максималния брой алпинисти, на които ще бъде позволено да достигнат Еверест в един ден. Това е отчаян опит да се избегнат опашките и задръстванията преди върха, тъй като, съдейки по броя на разрешителните, в планината ще има много алпинисти. Подобна мярка обаче е най-абсурдното правило, което сме виждали през последните години и дори може да се каже в цялата история на алпинизма в Хималаите. Непалските власти вече трябва да разберат, че контролът върху масата на алпинистите в планината се постига чрез напълно различни методи, а именно чрез ограничаване на издаването на разрешителни за изкачване, а не чрез опит да се определи ред сред вече издадените пермити, особено когато такъв непредсказуем фактор като времето играе ключова роля по този въпрос.

Но, разбира се, ограничаването на броя на издадените разрешителни е удар за икономиката на страната, а за служителите в Непал икономическата страна на въпроса е много по-важна от безопасността на алпинистите. За да намерите правилното решение на въпроса за струпването на Еверест, трябва да жертвате икономиката, а това е абсолютно невъзможно в страна като Непал. „- пише Карлос Гонзалес.

Прочети  Лавина помете Базов лагер на Еверест, има загинали

Досега правителството на Непал е издало над 370 разрешителни за изкачване за чуждестранни алпинисти, което е близо до рекорда от 2019 г.  Към тях трябва да се добавят непалските шерпи, които ще опъват парапетите и ще придружават клиентите до върха. Броят им средно варира от 2 до 3 за всеки чуждестранен алпинист.

И тази година тарапана под Еверест

Като се има предвид толкова голям брой хора в планината, може да се предположи, че всеки експедиционен екип може да разчита само на около 20 места в опашката за изкачване.

„Никога не съм виждал по-странни и по-луди правила – да изпращам хора за атакуване на върха според номера на разрешителното им. Всяка експедиция има хора, които са готови да тръгнат още на следващия ден, след като са дошли в базовия лагер, а има хора, които не са готови и за последния прозорец. Как могат да бъдат изпратени по едно и също време – това би могъл да мисли един служител, чиято концепция за търговски алпинизъм е равна на нула „- коментира Оксана Морнева, ръководител в агенция Makalu Extreme Treks Expeditions, относно новите изисквания за изкачване.

Валерия Динкова

[email protected]

One thought on “По ред на номерата: Ново правило на Еверест ограничава изкачващите за ден според номера на разрешителното им

  • 28.04.2021 в 21:21
    Permalink

    Да не ти се пада каръшкия No 39… Не може да изкачиш нито в първата, нито във втората група…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.