fbpx
сряда, юли 10, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

И тази година тарапана под Еверест

Началото на активната фаза на традиционния пролетен сезон под Еверест наближава. И въпреки факта, че китайското правителство все още не е позволило достъп на чужденци от северната, тибетска страна на върха, непалският базов лагер приема все повече алпинисти и шерпи, планиращи изкачвания тази пролет.

Броят на издадените разрешителни за Еверест вече се приближава до рекордния сезон от 2019 г. Към 13 април 2021 г. са издадени 290 пермити за 60 жени и 230 мъже от 30 експедиции. Разбира се, тези данни са само за чуждестранните алпинисти. Към тези числа трябва да се добавят непалските шерпи, които ще опъват парапети и ще придружават клиентите до върха; броят им средно варира от 2 до 3 за всеки чуждестранен алпинист.

В момента повечето алпинисти завършват своите преходи до базовия лагер, а скоро ще започнат аклиматизационни изкачвания до първия и втория височинни лагери.

В допълнение към големия брой алпинисти, които отиват на Еверест като част от комерсиални експедиции по стандартния маршрут, списъците включват и тези, чието изкачване ще бъде различно от „общата маса“.

Ето кой какви постижения планира тази пролет:

Първи на Еверест

Янди Нунес Мартинес планира да стане първият кубинец, изкачил Еверест. Той е емигрирал от родината си и в момента живее в Исландия със съпругата си.

Лео Намен планира да стане първият канадски гражданин, стъпил на върха след тежка сърдечна атака.

Чжан Хун, 46-годишен от китайската провинция Съчуан, планира да стане първият сляп човек от Азия и трети в света, изкачил Еверест.

Шейха Асма Ал Тани, 31-годишна, планира да стане първата катарска жена, изкачила Еверест. Повече тук >>>

Без кислород

Сана Райстака и Руланд ван Ос обявиха опит за самостоятелно изкачване без използване на кислород. Техният проект, под името „Everest 21“, предвижда изкачване и без помощта на шерпи. Впрочем, това заявление е спорно, тъй като при преминаването на ледопада Кхумбу те ще използват парапетите, опънати от командата „Icefall Doctor“, а по-нагоре по маршрута също вероятно ще се възползват от въжетата, поставени от шерпите. Единственото нещо, което двойката може да направи самостоятелно, е да изнесе оборудване и провизии във височинните лагери.

Арджун Ваджпай от Индия, който постави възрастов рекорд на Еверест през 2010 г., когато го изкачи на 16-годишна възраст, ще се върне на върха, от който започва алпийската му кариера. Той планира да се изкачи без използването на кислородни бутилки.

Французинът Паскал Деноел също планира безкислородно изкачване.

Саймън Ферие-Мей планира да стане най-младият британец, изкачил Еверест, без да използва кислород.

Украинската алпинистка Кристина Мохнацкая също планира да стане първата украинка, изкачила върха без да използва кислородни бутилки.

Известни личности на Еверест

Майк Познър – американски певец, композитор и продуцент, обяви опита си да се изкачи на Еверест през сезон 2021. Той обясни, че самата идея му хрумнала, след като през 2019 г. той прекоси САЩ пеша. В продължение на шест месеца и три дни Майк измина 2851 километра през Съединените щати: от източното до западното крайбрежие.

Бившият играч на НФЛ Марк Патисън планира да завърши изкачването си на Седемте континентални първенци, като в колекцията му липсва само връх Еверест. Освен първенеца на планетата обаче той включи в програмата си и осемхилядника Лхотце. Това изкачване на Еверест ще направи Марк първият състезател от НФЛ, НБА или от висшата лига, изкачил върха.

Световноизвестният бегач и алпинист, испанецът Килиан Жорнет планира да изкачи Западния хребет, без кислород. По избрания маршрут успех са записали само две експедиции: американската експедиция до връх Еверест през 1963 г., когато Том Хорнбейн и Уили Унсоелд се изкачиха на върха, и през 1986 г. от канадците Шарън Ууд и Дуейн Конгдон, които тръгват от страната на Тибет.

Принц Шейх Насер бин Хамад Ал Халифа – бахрейнският принц е един от четиримата синове на управляващия крал на Бахрейн и понастоящем служи в Силите за отбрана на Бахрейн, ръководейки националния отбор по издръжливост на Бахрейн, а също така е и ръководител на Олимпийския комитет на страната. Когато Насер бин Хамад не е зает с тези задължения, той започва да се занимава с алпинизъм. През есента на 2020 г. принцът и екипът му от Кралската гвардия изкачиха връх Лобуче (6119 м) и 8-хилядника Манаслу с височина 8156 метра. Този пролетен сезон принцът и екипът му се отправят към Еверест. Повече тук>>>

И опити за рекорди

Знаменитият непалец Ками Рита Шерпа, който вече има зад гърба си 24 успешни изкачвания на Еверест, планира през този сезон да подобри собствения си рекорд, като стъпи на върха за 25 път.

Американецът Колин О’Брейди си е поставил амбициозна цел: Изкачване на Еверест и траверс до съседния осемхилядник Лхотце без използването на кислород. Досега никой не е успял да завърши „пълен траверс Еверест-Лхотце“ безкислородно. Повече тук>>>

Британецът Кентън Кул пък ще се опита да счупи рекорда за най-много изкачвания на Еверест от „западен алпинист“. Към днешна дата това първенство принадлежи на американеца Дейв Хан – той се е изкачвал на първенеца на света 15 пъти. За сметка на Кентън, който досега е с 14 успешни изкачвания.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!