fbpx
събота, декември 2, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Катарка се опитва да стане първата жена в родината си, изкачила Еверест

Шейха Асма Ал Тани цели да стане първата катарска жена, изкачила връх Еверест през април / май тази година, като част от стремежа си да вдъхнови жените и младите хора в региона да се противопоставят на стереотипите и да изпълнят мечтите си.

31-годишната Шейха Асма се опитва да стъпи на върха на Еверест в опит да стане първата жена от Близкия изток, завършила Големия шлем на Изследователите – предизвикателство да достигне както Северния полюс, Южния полюс, така и да изкачи всички Седем континентални първенци ( Еверест, Аконкагуа, Денали, Килиманджаро, Винсън, Пунчак Джая и Елбрус).

Шейха Асма вече е изпълнила три от деветте предизвикателства от Големия шлем на Изследователите, след като стана първият катарец, преминал на ски до Северния полюс през 2018 г. и изкачил в Аконкагуа през 2019 г. Тя беше сред първата група катарски жени на върха на Килиманджаро през 2014г. и ще стане първата катарска жена в историята, която ще стъпи на 8 848 метра надморска височина, ако преодолее най-тежкото предизвикателство досега, връх Еверест.

Шейха Асма е третият гражданин на Катар, който някога е опитвал изкачване на първенеца на планетата.

„Още от млада мечтаех да се катеря по планините; мечта, която винаги се е възпламенявала от любовта ми към спорта и способността му да вдъхновява“, каза Шейха Асма. „В обширната си работа в областта на спорта в Катар видях от първа ръка мощното въздействие, което спортът и неговите невероятни спортисти могат да окажат върху живота на толкова много хора. Ако паднат, те винаги стават и се опитват отново. Ако загубят, те винаги се издигат по-силни. В крайна сметка те ни вдъхновяват да бъдем по-добри версии на себе си.“

„Изкачвам планини, защото това оспорва моите граници. И се надявам, че като се справя с най-високите планини в света, мога да оспоря стереотипния образ на традиционния изследовател и да дам възможност на жените и младите в региона да предизвикват себе си и да мечтаят за по-големи постижения“, добави тя.

„Крайната ми мечта е да бъда първата от много катарски жени, постигнала такива постижения. Заедно всички ние можем да работим, за да вдъхновим следващото поколение жени да постигнат мечтите си, „каза Шейха Асма.

Шейха Асма ще пътува до Непал на 1 април, за да започне своето пътуване до базовия лагер на Еверест за аклиматизация, преди да се опита да изкачи Еверест в средата на май, ако условията позволяват.

Тя е основен защитник на овластяването на жените в Близкия изток и има значително влияние в катарския, регионалния и международния спорт и е висш служител в олимпийския комитет на Катар.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!