fbpx

Колин О’Брейди планира безкислороден траверс Еверест-Лхотце

Американецът Колин О’Брейди, който беше един от участниците в зимната експедиция на К2 планира безкислороден траверс на върховете Еверест – Лхтоце тази пролет. Проектът си той посвещава на загиналите петима алпинисти на К2 и най-вече на приятеля си Хуан Пабло Мор, който изчезна под върха заедно с Али Садпара и Джон Снори.

„Именно Хуан ме посъветва да опитам този траверс без кислород“, каза О’Брейди.

През сезон 2019 Хуан Пабло Мор беше един от двамата алпинисти, изкачили Еверест, без кислород. Той стигна до върха само шест дни след като стъпи и на Лхотце, също без кислород (в свръзка със Серхи Минготе, който, подобно на Хуан Пабло, също загина под K2 тази зима).

Траверс или двойно изкачване?

Експедицията на Колин през 2021 г. планира да направи „двойно изкачване в една атака, без да използва кислородни бутилки“. Съдейки по плановете му, това означава, че след като е изкачил един от двата върха, той ще се спусне до седловината между Еверест и Лхотце, където е разположен общ за двата върха височинен лагер и ще се изкачи до втория връх.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Colin O’Brady (@colinobrady)

Всъщност това не е чист траверс на Еверест-Лхотце. По-опростено, това е двойно изкачване на Еверест-Лхотце със слизане до лагер 3, какъвто беше и проекта на Серхи Минготе и Хуан Пабло Мор през сезон 2019.

Тогава двамата останаха верни на стила си – да се изкачат без кислород, но докато слизаха от Лхотце, се наложи да помогнат за спасяването на алпинист.

След тази спасителна операция те се върнаха в базовия лагер. Няколко дни по-късно двамата отново тръгнаха за изкачване на Еверест, но по пътя към върха Минготе се отказа, а Мор продължи сам.

Прочети  Банско отстъпи на Кранска Гора за най-евтина ски дестинация

През 2017 г. известният швейцарски алпинист Уели Щек също планира да премине пълния траверс Еверест-Лхотце, без да използва кислород, изкачвайки се по Западното ребро на Еверест и кулоара на Хорнбейн, но той загина, докато се подготвяше за проекта си на склона на връх Нупце.

Ули Щек загина под Еверест тук>>>

За да се сравнят различните варианти, трябва да се каже, че пълен траверс Еверест-Лхотце означава преминаване от един връх на друг, без спускане в общия лагер 3.

Симоне Моро и Анатолий Букреев правят първия такъв опит през 1997 година. Те се изкачват на Лхотце, но след това трябва да слязат, защото Букреев се чувства много изморен, след като е извел преди това клиентите си до върха на Еверест.

След това Симоне Моро, заедно с Денис Урубко, два пъти се опитват да реализират проекта от непалска страна.

През 2017 г. Ули Щек и Тенджи Шерпа планират да тръгнат от страната на Тибет, да се изкачат на Еверест-Лхотце и да се спуснат до базовия лагер от непалската страна, но Ули трагично загива при аклиматизационно изкачване няколко дни преди началото на изкачването. Година по-късно Тенджи се връща за нов опит с Джонатан Грифит. Те се изкачват на Еверест при влошаващо се време и не правят опит да стигнат до Лхотце. През същия сезон Питър Хамор и Хория Колибаняну също се опитват да преминат траверса през Западния хребет.

Тези дни Колин О’Брейди и съпругата му Джена Бешо пристигнаха в Непал. Двойката възнамеряваше да изкачи заедно Еверест през 2020 г. от Тибет, но миналогодишната епидемия от коронавирус и затварянето на тибетските планини от Китай тази година наложиха промяна в плановете им.

Прочети  Намериха тялото на Алекс Голдфарб
Какво се обърка на К2 и защо историята трябва да се знае и помни? тук>>>

Джена ще придружава съпруга си само до втория или третия лагер, а Колин ще изкачи Еверест-Лхотце от страната на Непал.

Колин вече е изкачвал Еверест през 2016 г. от страна на Непал, използвайки кислород, като част от „Световния рекорд на проекта Explorers Grand Slam and Seven Summit“, а именно триото: Еверест + Южен полюс + Северен полюс.

По това време обаче О’Брейди прави ски пътуване до полюсите само на малък участък, когато истинският път на участниците в програмата за Големия шлем предполага пълно преминаване: от морския бряг до центъра на полюсите.

По-късно пътуването му до Антарктида беше оспорено от цялата общност на полярните експедиции. Самият Колин обаче настоява, че проектите и пътуванията му са нещо по-сложно и амбициозно от това, което всъщност са. О’Брейди казва, че винаги е бил любопитен да се върне на Еверест и да се изпита в безкислородно изкачване.

„Само около два процента от изкачванията са извършени без използването на кислород“, отбелязва той.

Опитите за изкачване на Еверест без използването на кислород стават все по-малко с всяка година. В допълнение към присъщите трудности на екстремната надморска височина, тесните участъци в горния край на на маршрута при хубаво време създават часове задръствания, което поставя алпинистите в трудна ситуация, особено тези, които се изкачват без кислород.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.