fbpx

Жорнет и Гьотлер се отказаха от траверса Еверест-Лхотце

Давид Гьотлер и Килиан Жорнет се отказаха от плановете си за траверс Еверест-Лхотце през този сезон.

Проектът първоначално беше планиран от испанеца Жорнет, а Гьотлер, който се подготвяше за безкислородно изкачване на Еверест по стандартния маршрут, се присъедини към него по-късно.

През последните седмици Давид и Килиан запазиха мълчание в социалните мрежи и за техното придвижване можеше да се разбере само по кратките съобщения на останалите експедиции.

На 1 юни обаче Давид публикува съобщение, в което обяви край на експедицията:

„Не, не се качихме на Еверест.
След дълго очакване на прозорец хубаво време, след буря и снеговалеж, започнахме нашия опит за изкачване, но на Южното седло решихме да се върнем.
Килиан тръгна от базовия лагер, а  аз от лагер 2.
Изкачвахме се през цялата нощ и се срещнахме на Южното седло, където и двамата изпитвахме еднаква умора и дискомфорт. Това беше странен момент, а двамата си казахме един на друг, че нещо не е както трябва. Имаме богат височинен опит и се чувствахме еднакво некомфорнто.

Това беше сигнал да се върнем. Беше глупаво да продължим да се изкачваме в такова състояние. На Еверест не трябва да се качваш, ако не се чувстваш 100% във форма.

В крайна сметка преустановихме изкачването и тръгнахме надолу.

Можехме да обвиним вятъра, затова, че ни попречи да се изкачим (на Южното седло беше силно ветровито), но причината не беше вятъра, времето, лошите условия в планината.
Вината беше изцяло на нашите тела и на това чувство, че въпреки физическата си форма трябва да слушаме своето тяло.

Това беше едно парче от сложен пъзел, което не пасваше. Когато съставите голям пъзел, ако дори едно парче не се побира, няма да го завършите.

Разбира се, разочарован съм. Съжалявам ли? Не много! „- написа Давид.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!