fbpx

Пакистан се готви за летните експедиции: Мис Финландия тръгва към Броуд пик

Въпреки строгите карантинни ограничения в Пакистан, въведени на 24 май заради разпространението на индийския вариант на COVID-19, три експедиции вече пристигнаха в страната, за да се подготвят за летните експедиции в района.

Експедиция, в състав Золтан Шланко, Csaba Mészáros и Suhajda Szilárd пристигна в Пакистан, за да свали тялото на загиналия на Пастор Пик Алекс Голдфарб. Върхът, с височина 6209 м. е разположен в близост до осемхилядниците К2 и Броуд Пик. Самият Шланко беше с Голдфарб тази зима, когато той изчезна по време на аклиматизация за изкачване на Броуд Пик.

Намериха тялото на Алекс Голдфарб

За изкачване на Броуд Пик пък се готвят Дон Боуи (Канада) и Лота Хенрика Някювя (Финландия).

Дон и Лота, която е фотомодел, спечелила титлата Мис Финландия през 2013 г., през зимния сезон на 2019-2020 г., взеха участие в амбициозния опит за изкачване на върха под ръководството на Денис Урубко.

Експедицията тогава приключи без успех на 17 февруари 2020 г.

Немският алпинист Ралф Дуймовиц и канадката Нанси Хансен пък планират да осъществят първото изкачване на пик Биарчеди I (6781 м.), разположен в южния край на ледника Балторо.

Дали ще има още летни експедиции по върховете на Каракорум засега остава неясно. Няколко експедиции вече се отказаха от плановете си заради въведените в страната строги ограничения срещу COVID-19.

Прочети  Снежна кинопанорама в Банско от 22 до 25 февруари

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.