fbpx

Връх Агепста – първенецът на Абхазия (ВИДЕО)

С тази поредица представяме държавните първенци.

Република Абхазия е призната за независима през ноември 2006 г. от самопровъзгласилите се Южна Осетия и Приднестровие. На 26 август 2008 руският президент Дмитрий Медведев официално признава Абхазия като независима държава. На 28 август 2008 Парламентът на Грузия приема декларация, с която обявява Абхазия и Южна Осетия за територии, окупирани от Русия.

Връх Агепста е първенецът на Република Абхазия. Разположен в масива Гагра от Кавказката верига, върхът, разположен на руско-абхазката граница, се издига на височина 3 257 м. Това е и най-високият връх в околностите на руския курорт Сочи.

Северните склонове на Агепста попадат в Русия, а южните принадлежат на територията на Абхазия. На север има няколко ледника, най-големите 1,5 км; склоновете са стръмни, сурови, недостъпни. Северните ледници подхранват река Тихая, приток на Мзимта.

снимка: Mountain-forecast.com

Склоновете на връх Агепста до 1700–1800 м н.в. са покрити с иглолистни и букови гори.

По високите части на върха се срещат алпийски поляни. А около връхната точка се срещат петна от вечен сняг.

снимка: Уикипедия

Върхът е

лесен за изкачване

от юг с маршрути от 1А- до 3Б. Първото изкачване на планината от север е извършено през 1935 г. от спортисти от Сочи. От южната страна Агепста е сравнително равен връх и е лесно да се изкачи.

Традиционният маршрут започва от Гегския водопад край езерото Рицу. При подхода от Запад – Югозапад се открива спираща дъха гледка над циркуса на река Гега.

За изкачване на върха е възможно достигане до почти 1900м. с високопроходим автомобил. Удобство по маршрутите, тръгващи от долината на река Гега представлява и наличието на голям брой ловни и овчарски колиби.

По върха са прокарани и няколко алпийски маршрута, най-сложният от които с категория 3В.

Най-големият карстов ледник на върха на Агепста се нарича Hims-Anekyo. През 1970-1980-те. глациолозите внимателно го изследват и стигат до извода, че е непроходим; многократно през годините на изследване ледникът се е увеличил няколко пъти. Всъщност северният път до Агепста е изключително труден, въпреки че, всъщност все още е проходим.

Прочети  Какво ново на К2? (ОБНОВЕНА)

Агепста е

част от националния парк Рица – Аудхара.

Той е създаден през 1996 г. на базата на Природен резерват Рица, установен през 1930 г.

Площта на резервата е 39 000 хектара. Разликата във височината е значителна, от 100 м до 3257 м надморска височина, което създава богат набор от екологични условия за много растения и животни. Високопланинският терен и обилните валежи спомагат за създаването на благоприятни условия за много езера, реки и водопади. Езерото Голяма Рица е особена гордост за националния парк, но и други езера, сред които Малката Рица и Синьото езеро са поразителни. Има и няколко ледникови езера във високите части. Най-големият от водопадите е Гегския. Той пада в бяла 50-метрова завеса от стената на каньона.

Езерото Рица се радва на планински и влажен климат, който допълнително се влияе от наличието на термично интензивна маса от езерна вода. Омекотява студените зими, особено в началото и забавя настъпването на пролетта. И така, най-студеният месец тук е февруари – 0,9C, а най-топлият август е + 18,4C. Средната годишна температура е + 8.4C. Така районът на езерото Рица се характеризира с хладно лято, относително топла пролет и есен и не много мразовита зима.

За повечето туристи Националният парк Рица е синоним на езерото Рица. Всъщност това езеро се намира на територията на парка, то е подписът на района и най-посещаваната атракция. От брега на Черно море до езерото Рица има хубав път, който обаче не свършва до езерото, а води по-далеч до други забележителности.

Малкото езеро Рица

По-малкият брат на голямото езеро Рица, Малката Рица е на пет километра и се намира на височина от 1235 метра над морското равнище, което е с около 360 метра по-високо от езерото Рица. В сравнение с голямото езеро, размерът му е много по-скромен, само 530 на 290 метра, а дълбочината достига 76 метра. В езерото не се влива нито една река, водата идва от валежите и топящите се ледници, покриващи склоновете на околните планини. Около езерото няма удобства, всичко, което имате, е чиста природа, умопомрачителни гледки и тишина.

Прочети  Къде е разрешен риболовът в Пирин?

Малкото езеро Рица и околностите му са много красиви, много туристи го смятат дори за по-красиво от голямото езеро Рица. Единственият проблем е достъпността, няма пътища, водещи до езерото, единственият начин е пеша. Природата определено е по-чиста и по-девствена. Пътеката минава през красива вековна гора и е достъпна за всеки турист.

Синьо езеро (езерото Цхина)

снимка: abkhazworld.com

Това е малко езеро в региона Гагра на Абхазия. То е добре известно със своята тюркоазена вода, чийто цвят се придава от минерала азурит. Това е една от най-красивите и запомнящи се забележителности на Абхазия. Синьото езеро е от карстов произход и е с много малки размери, само 30 на 20 метра, но според някои оценки дълбочината достига до 76 м. То никога не замръзва и поддържа температура от 10 градуса по Целзий през цялата година. Друга особеност е, че в езерото няма риба или други живи същества.

Практическа информация

Има различни начини за достигане до района на Агепста, но ако се интересувате от южните склонове, най-логично е да се придвижите през територията на Абхазия. Първо трябва да влезете в природния резерват Рица – Синьо езеро и да стигнете до водопада Гега, а от там да се изкачите пеша.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.