fbpx
събота, февруари 24, 2024
ВидеоВисочинен алпинизъмЕкстремни спортове

Пролетният сезон на Еверест приключи: Ето какво се случи (ОБОБЩЕНИЕ)

На 3 юни официално беше сложен край на пролетния сезон на Еверест.

След пропадналия сезон заради пандемията миналата година и неяснотите дали Непал ще отвори тази пролет, 408 алпинисти от цял свят се струпаха в базовия лагер в края на април.

Това безусловно се явява нов рекорд по издадени разрешителни на чуждестранни алпинисти. Предишният рекорд беше записан през 2019 г., когато бяха издадени 381 пермита, а на върха от китайска и непалска страна успяха да се изкачат 640 души.

Въпреки че COVID-19 не подмина и алпинистите в засегнатия от индийския вариант на коронавируса Непал, а австрийската експедиция се отказа от плановете си за изкачване, много от тях все пак успяха да сбъднат мечтата си.

Огнище на COVID-19 зрее в базовия лагер на Еверест? (ВИДЕО)

Именно

заради COVID-19, сезонът не започна обещаващо.

„Ситуацията се усложнява. Във всички експедиции има много заразени“, коментира Лукас Фуртенбах, ръководител на  австрийската туристическа агенция Furtenbach Adventures, ситуацията с разпространението на заразата в базовия лагер.

палатки в базовия лагер на еверест
снимка: Furtenbach Adventures/Фейсбук

Именно това принуди Лукас да преустанови австрийската експедиция.

„Не беше никак леко решение. Но беше безотговорно да продължим изкачването в условията на рязко увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в базовия лагер и да рискуваме живота на нашите 20 клиенти, 4 планински водачи и 27 шерпи“, коментира той.

Много експедиции обаче останаха в очакване на хубаво време. Първият прозорец се „отвори“ на 11 май. Тогава първата вълна комерсиални алпинисти се изкачи до върха на Еверест, използвайки опънатите няколко дни по-рано парапети от шерпите, които всъщност станаха първите изкачили върха за сезона.

Първата комерсиална експедиция,

стъпила на върха беше на бахрейнската кралска гвардия, в състава на която беше и бахрейнския принц шейх Насер бен Хамад Ал Халифа.

Бахрейнаската експедиция към Еверест

принцът на Бахрейн
снимка: Nepali Times

В състава на тази експедиция Таши Лакпа Шерпа се изкачи на върха без кислород. Това беше и неговото осмо успешно изкачване.

През първите два прозореца на 7 и 10-11 май на върха на Еверест успяват да стъпят общо около 150 души. След дълъг период на очакване заради лошо време, алпинистите които останаха в базовия лагер след първата вълна и след масовата евакуация на заболели от COVID, се отправиха към върха на 23 май. В този ден до върха стигат не по-малко от 180 души.

Върволица към Еверест
Тази снимка обиколи света. Снимка: Mingma Dorchi Sherpa/Фейсбук

Последните 41 човека (22-ма чужденци и 19 шерпи) се изкачиха на Еверест на 1 юни, с което беше сложен край на пролетния сезон.

Така сезонът приключи с общо 534 изкачвания (195 чужденци и 339 шерпи).

Наред с успехите,

четирима души загубиха живота си под Еверест

тази пролет. Това бяха американецът Пувей Лиу, швейцарецът Абдул Вахид Вараих, непалците Пемба Таши и Уонг Дорчи Шерпа.

55-годишният Лиу и 40-годишният Вараих загинаха по време на първата вълна изкачвания на върха. Вараих е издъхнал на слизане недалеч от Южния връх на Еверест на около 8760 метра височина, след като преди това е изкачил Еверест. Според очевидци той е бил толкова изтощен, че не можел да се движи повече и останал на склона.

„Изпратихме му помощ от двама наши шерпи, които носеха кислородни бутилки и храна, но за съжаление те не успяха да го спасят“, обясниха от Seven Summit Treks, в чиято експедиция беше швейцарецът. Изкачвайки Еверест Абдул Вахид успя да събере колекцията от Седемте континентални първенци.

Лагер 4 на Южното седло на Еверест
Лагер 4 на Южното седло на Еверест

Втората трагедия стана гибелта на 55-годишения Пувей Лиу, който почина в лагер 4 (на 7900 метра), след като преди това достигна до  стъпалото на Хилари на 8790 м. Той е получил снежна слепота и силно физическо изтощение, в резултат на което се е забавил по маршрута, но с помощта на допълнителен кислород и с поддръжката на шерпи е достигнал Южното седло късно вечерта на 12 май, когато внезапно е починал в лагера.

По-късно Пемба Таши Шерпа загуби живота си, след като падна в ледена цепнатина под лагер 2. Той е бил сред членовете на експедицията „Climbing The Seven Summits“, организирана от туроператора TAG Nepal Treks. Тялото му беше извадено от цепнатината и предадено на близките му. Пемба Таши имаше пет успешни изкачвания на Еверест.

Пемба Таши Шерпа

Лагер 2 на Еверест и ледените цепнатини
Лагер 2 на Еверест и ледените цепнатини

Впоследствие още един непалец, Уонг Дорчи Шерпа загина на слизане от върха, в района на Южното седло, на около 8000 м. Той е бил член на експедицията „Seven Summits Club expedition“.

Не се размина и без рекорди.

Екип шерпи успя да свали тялото на швейцарския алпинист Абдул Вараих от 8650 метра. В момента това е най-високата евакуационна работа, която се е случвала на Еверест.

Ками Рита Шерпа

На 7 май непалецът Ками Рита Шерпа установи нов световен рекорд, като изкачи Еверест за 25-ти път. Той беше от първите стъпили на връхната точка тази година, като се включи в екипа, опъващ парапетите към върха. Досега 51-годишният непалец е осъществил пет двойни изкачвания, в сезоните 2009, 2010, 2012, 2013 и 2019 г.

Алпинистката от Хонконг Цанг Ин Хунг пък осъществи най-бързото изкачване на жена на Еверест в света, след като от базовия лагер до връхната точка успя да достигне за умопомрачителните 25:50 часа. Предишният рекорд беше поставен от непалката Фунджо Джангму Лама през 2018 г., чието изкачване й отне 39:06 ч.

Към тези постижения, трябва да се добави и това на британеца Кентън Кул, който с успешното си изкачване стана рекордьор по най-много изкачвания, който не е непалец. С тазгодишния успех, Кул е стъпвал 15 пъти на връхната точка на Еверест. Той дели този рекорд с американеца Дейв Хан, който има същия брой успешни изкачвания.

Украинецът Валентин Сипавин не само постави нов национален рекорд, след като за 4-ти път изкачи Еверест (през 2017, 2018 и 2019 г.), но и се изкачи и на съседния връх Лхотце за по-малко от 24 часа.

19-годишният Шехроз Кашиф пък стана най-младият пакистанец, стъпил на Еверест. Той започва да се занимава с  алпинизъм на 12-годишна възраст, а на 14 г. прави трекинг до базовия лагер на К2. Неговият първи осемхилядник е Броуд пик, на който стъпи преди две години.

Ето и още няколко успеха от тази година:

  • Олга Тапордей – стана първата алпинистка от Молдова, изкачила Еверест.
  • Бившият играч от НФЛ Марк Патисън завърши колекцията от Седемте континентални първенци, ставайки първият състезател от НФЛ, НБА или голяма лига, завършил програмата (и вторият професионален играч на Еверест).
  • Артър Бенет Мюир – стана най-възрастният американец, изкачил Еверест. По време на изкачването Артър е на 75 години.
  • Едуард Кубатов стана първият алпинист от Киргизстан, изкачил Еверест.
  • Алла Касабуцкая – стана първият алпинист от Беларус, изкачил Еверест.
  • Даниел Улфсън – стана първият алпинист от Израел, изкачил Еверест
  • Еквадорската алпинистка Карла Перес изкачи Еверест без кислород
  • Джан Хонг, 46-годишен алпинист от Китай, стана първият сляп алпинист от Азия, изкачил връх Еверест

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!