fbpx
неделя, декември 3, 2023
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Непал предпазливо се готви за пролетния сезон

След като Непал беше принуден да затвори върховете си за изкачвания миналата година, нанасяйки на икономиката си опустошителен удар, малката хималайска държава отвори отново връх Еверест и останалите седем осемхилядника за пролетния сезон.

За тазгодишния сезон, от март до май, Непал е издал разрешителни за изкачване на Еверест на над 300 алпинисти. Но тъй като коронавирусът навлиза в третата си вълна в Южна Азия, пандемията направи и без това опасното изкачване още по-смъртоносно.

Местните власти въведоха изисквания за тестване, носене на маски и социално дистанциране, разположиха медицински персонал в базовия лагер на Еверест и планираха възможностите за евакуация на заразени алпинисти.

Чуждите алпинисти обикновено са посрещани в Катманду с буйни партита, организирани от организаторите на експедицията. Но не и тази година.

„Няма парти. Без ръкостискане. Без прегръдка. Просто „Namaste“, каза Лакпа Шерпа, чиято агенция ще води 19 алпинисти до Еверест тази пролет.

Непал, една от най-бедните страни в Азия и тази, в която усилията за ваксинация срещу коронавирус се разклащат, поема премерен риск. През 2019 г. туризмът донесе приходи от 2 милиарда долара и доведе около милион души. За десетки хиляди непалци тримесечният сезон за изкачвания е единствената възможност за платена работа.

Щетите от затварянето миналата година бяха огромни. Най-малко 1,5 милиона души в страната с 30 милиона население загубиха работните си места или доходите им бяха значително съкратени по време на пандемията.

Носачите, които обикновено доставят багажа и подготвят върховете за изкачване за чуждестранните алпинисти, бяха принудени да преживяват от правителствените дарения от ориз и леща.

Експертните експедиционни водачи също се завърнаха в родните си села в отдалечените планини и отглеждаха картофи, за да оцелеят.

„Нямаме други възможности“, каза Рудра Сингх Таманг, ръководител на туристическия отдел в Непал. „Трябва да спасим планинската икономика.“

И все пак служителите на министерството на туризма и експедиционните агенции признават, че Непал няма ясен план да тества или изолира алпинисти, ако някой даде положителен тест за вируса.

Алпинистите първоначално трябваше да сключат допълнителна застраховка, добавяйки я към средната цена от 50 000 долара, за да изкачат Еверест, въпреки че правителството разхлаби това изискване.

Въпреки предизвикателствата, сезонът за изкачване привлече някои високопланински алпинисти, включително бахрейнски принц с голям антураж, катарка, която иска да бъде първата жена от своята нация, изкачила Еверест и бивш футболист от Националната футболна лига.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!