fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Издигат паметник на Ървин и Мелъри по случай 100-годишнината от изчезването им на Еверест

През 2024 г. ще се навършат 100 години откакто британските алпинисти Джордж Мелъри и Андрю „Санди“ Ървин изчезват при опит за първото изкачване на Еверест.

В чест на стогодишнината на този първи опит през 1924 г., Антъни Харисън, израснал в село близо до родното място на Мелъри в северната част на Англия, планира да издигне бронзова статуя на двамата в естествен ръст.

„Доскоро не знаех много за Мелъри, така че бях изненадан, че съм израснал в родния край на фантастичен британски герой“, разказва за инициативата си Харисън. „Мелъри е вдъхновил толкова много хора през десетилетията, от крал Джордж VI до американския президент Джон Кенеди, който го цитира директно в речта си за космическата надпревара през 1952 г. Кенеди казва, че САЩ излизат в Космоса „защото съществува“.

Това е перифразиране на най-известният и популярен отговор на въпроса „Защо ще изкачвате Еверест?“, който Мелъри дава на репортерите, които го питат. „Защото той съществува“, отговаря тогава алпинистът.

Ървин и Мелъри

Но това не е пълният му отговор, след което той продължава: „Еверест е най-високият връх в света и нито един човек не се е изкачил на върха му. Самото съществуване на Еверест е задача за мен. Моят отговор идва от инстинктивната същност на човека, от неговото желание в крайна сметка да завладее цялата Вселена!“

В допълнение към статуята, Харисън планира да постави и табела в Hobcroft House, дома, където Мелъри е прекарал детството си, както и информационни табла около селото, където е роден алпинистът.

Имената на Мелъри и Ървин дори близо 100 години след изчезването им, преследват много алпинисти по света, разделяйки ги на „два лагера“: в края на краищата все още е абсолютно неизвестно дали двамата са били на върха на Еверест или са загинали при изкачването, няколкостотин метра преди да достигнат връхната точка.

В продължение на 75 години им те остават в неизвестност по склоновете на Еверест. Едва през 1999 г., по време на експедиция за откриване на телата им, екипът на американския алпинист Конрад Анкер открил мумифицираното и изветряло тяло на Джордж на височина 8155 метра. Само с помощта на етикета върху облеклото трупът му е идентифициран.

Що се отнася до поставянето на паметника, някои алпинисти смятат, че еднакво внимание трябва да се обърне и на непалските шерпи, които са помогнали на Мелъри в няколко опита за изкачване на Еверест. Нещо повече, при тези опити няколко шерпи са загинали в лавини под Еверест.

Така или иначе, самият автор на проекта, Харисън напълно обобщава качествата на британските алпинисти от „Златния век на Хималаите“, на които все още мнозина се възхищават: „Мелъри беше напълно наясно с риска, но имаше страст и желание да постигне за какво не е могъл да мечтае никой друг човек по това време.“

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!