fbpx
четвъртък, февруари 22, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Непал отваря Еверест за есенния сезон

Непал отваря планините си, включително и Еверест за есенния сезон, в опит да подсили туристическия сектор, съобщиха властите в петък.

Хималайската държава затвори границите си през март, точно преди натоварения пролетен сезон, когато стотици планинари пристигат в страната, което причини безработица и милиони долари загуби.

Националното затваряне беше отменено тази седмица и Непал сега отваря “за туристически дейности, включително алпинизъм и трекинги”, съобщи Мира Ачаря от Департамента по туризъм.

Правителството ще разреши международните полети от 17 август.

Решението беше взето, въпреки че над 1000 нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани и през изминалата седмица, с което общият брой инфектирани достигна 19 547.

Длъжностните лица „работеха“ по протоколите за безопасност, добави Ачаря, включително за колко време посетителите ще трябва да бъдат поставени под карантина при пристигането си.

Мингма Шерпа от Seven Summit Treks, един от най-големите организатори на непалски експедиции, каза, че клиентите се обаждат, но чакат да разберат колко дълго ще трябва да останат под карантина.

„Би било облекчение за алпинистите, ако успеем да проведем експедиции след празния пролетен сезон“, каза Шерпа.

Градове от палатки изникват в подножието на Еверест и други върхове през сезоните за катерене.

Дишането вече е затруднено на по-голяма надморска височина – и това се добавя към медицинските рискове, ако вече има някаква епидемия от какъвто и да е вид сред катерачите.

Лукас Фуртенбах от Furtenbach Adventures каза, че са отменили всички експедиции.

„Мисля, че провеждането на експедиция сега ще бъде проба и грешка. Проби и грешки никога не са били нашата стратегия за експедиции, където ние сме отговорни за живота на нашите служители и на нашите клиенти, “каза той.

Експертите по алпинизъм казват, че сезонът септември-ноември е по-опасен поради силните ветрове и по-ниските температури, а най-високите планини в света са видели само няколко успешни опита за изкачването им.

Есенните срещи на Еверест миналата година бяха осуетени от серак, висящ опасно над коварния ледопад Кхумбу, който алпинистите трябва да пресекат, за да стигнат до Лагер 1.

През пролетния сезон бяха отбелязани рекордните 885 души на върха на Еверест, 644 от тях от юг и 241 от Тибет.

Сезонът завърши с 11 смъртни случая в планината, като най-малко четирима заради пренаселеността.

Тази година само китайски екип достигна върха на Еверест от северната част на Тибет, след като всички останали експедиции бяха забранени.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!