fbpx

Заради COVID-19: Китай планира демаркационна линия на Еверест

Обезпокоен от ситуацията с коронавируса в съседен Непал, Китай планира да установи демаркационна линия на връх Еверест, за да избегне всякакъв риск от пренасяне на COVID-19 от алпинисти, изкачващи се от южната страна, предаде Франс прес. Новината е била съобщена от ръководителя на Тибетската алпинистка асоциация.

Засега не е ясно как точно Пекин ще маркира територията си на върха.

Според тибетски представители, цитирани от агенция Синхуа, Китай ще вземе възможно най-стриктни мерки за превенция на разпространение на епидемията и за избягване на всякакъв контакт с алпинисти, идващи от южната страна.

Информацията за тези мерки идва в момент, в който от непалската страна на върха бяха извършени над 30 евакуации по медицински причини от базовия лагер от началото на сезона. Някои от евакуираните се оказаха с коронавирус.

Огнище на COVID-19 зрее в базовия лагер на Еверест? (ВИДЕО)

Непал е тежко засегнат от пандемията, както и съседната на него Индия. Хималайската страна се надяваше да поднови туризма, след като миналата година той беше сведен почти до нулата заради пандемията.

Прочети  Вдовици на шерпи изкачват Еверест в памет на съпрузите си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook