fbpx
събота, април 13, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

Намериха тялото на Алекс Голдфарб

Тялото на американския алпинист Алекс Голдфарб, който беше в неизвестност от два дни в района на Броуд Пик е открито. Това съобщи в интервю за bTV българинът Атанас Скатов, който е участник в експедиция за зимно изкачване на К2.

„На съседния връх Броуд пик имаше двама американци, които дойдоха преди 10 дни. От три дни единият липсваше, защото беше тръгнал да се климатизира на съседен връх. Днес са намерили тялото му“, разказа още Атанас Скатов.

Голдфарб планираше зимно изкачване без кислород на Броуд Пик заедно с унгареца Золтан Шланко. Той изчезна след аклиматизационно изкачване на Pastore peak (6209) в събота, на 16-ти януари.

Днес беше организирана акция по издирването му, включително и с хеликоптер.

Алекс Голдфарб е в неизвестност в района на Броуд Пик

В същото време Скатов съобщи, че зимната експедиция на К2 продължава, въпреки трагичния инцидент със Серхи Минготе.

„Нашата експедиция, която е от около 17 души, направихме две ротации и тепърва ни предстои тръгване към върха. Още не сме пробвали да го направим. От два дни времето се развали – прехвърча сняг, духа вятър, студено е“, разказа Наско за bTV.

След втората аклиматизация самият той също се чувства готов да тръгне към върха, ако времето позволява това. Определяща обаче е скоростта на вятъра.

„Следващите седем дни няма възможност за хубаво време. На нас ни трябват поне три дни, в които скоростта на вятъра да е под 40-45 км/ч. На върха температурата е минус 60 градуса и при положение че има и силен вятър, изкачването става невъзможно“, сподели алпинистът.

В неговия лагер се надяват да има хубаво време и да тръгнат към върха през следващите 2-3 седмици.

Българският алпинист разказа, че проблем също така е падането на големи камъни. Вече има и пострадали алпинисти, някои от които са със сериозни травми и се е наложило да си тръгнат.

„С парапетите също има проблем, защото повечето от тях са стари. Най-новите са минимум на година и половина и малко или много са компрометирани. Човек трябва да разчита най-вече на краката и ръцете си, а не на парапетите, защото може да стане инцидент“, обясни алпинистът.

„Трудностите са много, но твърдо сме решили – има ли възможност, ще тръгнем към върха“, категоричен бе Атанас Скатов.

Непалските алпинисти, които успяха да изкачат върха, вече са слезли. Той дори е успял да разговаря с тях.

„Повечето имат измръзвания – на лицето, както и на пръстите на ръцете и краката. Било е много студено. Добре, че през повечето време не е духал силен вятър“, разказа Скатов.

Кои са първите, стъпили на К2 през зимата?

Само 10-15 минути е имало вятър със скорост около 50-60 км/ч и именно тогава те са измръзнали.

„Затова и 20 години не е имало изкачвания на този връх, защото е изключително трудно. Щастлив съм, че успяха и показаха, че все пак това е възможно“, каза алпинистът, допълвайки, че се надява и неговата група да има такъв шанс да изкачи К2 през зимата.

Скатов, който днес има имен ден изпрати и специално видео от базовия лагер за всички, празнуващи Атанасовден:

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!