fbpx

Нимс след изкачването: членове на екипа тръгваха назад, заради екстремния студ (ВИДЕО)

Изкачването, което десетимата непалци и шерпи осъществиха в събота (16-ти януари) е историческо за алпийската общност. Не става въпрос само за успеха на начинанието, а и за начина, по който то бе изпълнено. Отборният дух, който демонстрира сформираният от 3 експедиции екип, е не само впечатляващ, той показва алпийската общност такава, каквато винаги се е стремяла да бъде – отдадена и сплотена.

К2 е изкачен!

Във фейсбук страницата си Нирмал Пурджа написа статус за отборния дух, довел до успешен край.
„Лидерството не е винаги това, което искаме. Ключът е изграждането на вдъхновяваща визия. Решението да изкачим върха беше трудно. Това, без съмнение, беше една от най-трудните атаки. Имаше разговори, при които членове на екипа почти тръгваха назад, заради екстремния студ. Но всеки довеждаше себе си до ръба на възможностите си заради целта; общата цел, зимното изкачване на K2 да се случи, да направим така, че най-голямото предизвикателство в алпинизма да се случи, с позитивна нагласа и чест.
Стоейки на върха, наблюдавайки суровата сила на на екстремностите на майката природа беше вълнуващо. Благодарим за подкрепата, която получихме от хора по целия свят, тя ни даде огън в гърдите, за да превърнем тази цел в реалност.“, написа Нимс.

Преди това той сподели, че вече всички са в базовия лагер.

Целият екип вече е в базовия лагер. Всички са живи и здрави. Благодарим на всички Ви за милите обръщения. Голямо благодаря на екипа в базовия лагер, особено на брат ми, @14dawa. Сега имаме да свършим малко работа, да организираме свалянето на цялата ни екипировка от планината.

Това беше изумително пътешествие. Чувстваме се благодарни да бъдем част от човешката история, но същевременно сме дълбоко натъжени да разберем, че сме загубили приятел, @sergimingote, член на друг екип. Отправяме дълбоките си симпатии към семейството, колегите и приятелите на Серхи Минготе. Почивай в мир, братко!

При подготовката за изкачването на върха, започнала през декември месец, Мингма Джи Шерпа, който също е сред първите, изкачили върха, написа:

Кои са първите, стъпили на К2 през зимата?

К2 е единственият неизкачен през зимата 8-хилядник. Няма непалец в списъка на първи зимни изкачвания на 8-хилядници. Непал с гордост е дом на осем от тези 8-хилядници, но е разочароващо, че не сме част от списъка на зимните им изкачвания. Така че мисията ни е да включим Непал.

Споделя още:

Жалко е да виждам постове, опитващи да сеят негативни новини и да създават напрежение между екипите. Всички идваме (базов лагер, К2) по различно време, следвайки собствените си графици. (…) Веднъж, след като всички (екипи) сме в базовия лагер, със сигурност ще се координираме за предстоящата работа. Сигурен съм, че няма да наподобява някакво чувство за надпревара, за каквото прочетох днес. Ако нещо се случи на планината по вереме на изкачването, всеки екип очаква помощ от другия.

Първопроходците след завръщането си в базовия лагер. Снимка: Chhang Dawa Sherpa/Facebook

В събота, ръководителят на експедицията на Seven Summit Trecks Чанг Дава Шерпа написа:

Непалски алпинисти най-накрая достигнаха връхната точка на К2 (8611 м.), този следобед в 16:58 местно време. Това е първото зимно изкачване на втория по височина връх в света и единственият осемхилядник, останал неизкачен през зимата. Това е велико постижение в историята на алпинизма и добър пример за екипна работа. Благодарим на планината, че позволи това изкачване, „ако планината те допусне да се изкачиш, никой не може да те спре“.

 

Той показа и първите снимки от върха.


Италианският алпинист Симоне Моро, който прави опит за зимно изкачване на вр. Манаслу, заедно с Алекс Чикон, и координира, за съжаление, безуспешната спасителна операция за Серхи Минготе написа:

Алпийската общност тържествува за покоряването на К2 през зимата и  скърби за другар в същия ден на същата планина.

Поздравления за непалския екип за успехът им, и същевременно моите искрени съболезнования към семейството на Серхи за загубата им.

 


По-късно добави и:

Днес шерпите с право получиха заслужено място в историята, след като в продължение на десетилетия са помагали на стотици и хиляди алпинисти с техните изкачвания. Сега, за тези които желаят, може да започне фазата на стилистична и етическа еволюция на зимните изкачвания на осемхилядници, фазата на технически сложности на големи височини.

Нека помним, че днес аплодираме изкачването на непалците и скърбим за трагедията на Серхи Минготе, за когото опитах невъзможното да насоча хеликоптер за нула време, който би го спасил, след като Тамара и нейните спътници го взеха и му помогнаха след трагичното му падане…

Алпинизмът, каквото и да е, никога не е просто разходка в парка и Планината трябва да остане оазис на свобода и респект за всичко и всички.

 

Загина Серхи Минготе

Българинът Атанас Скатов, който е участник в експедицията на Seven Summit Trecks, нарече постижението „исторически ден за алпинизма, за който ще се говори дълго време“.

„Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно“, добавя той.

„Сега шерпите могат да поемат алпинизма в техните планини. Те показаха, че са способни на всичко“, написа и Райнхолд Меснер в размисли за първото зимно изкачване на K2 (събрани от Алесандро Филипини в неговата колона Alpinisti e Montagne на La Gazzeta dello Sport).

Райнхолд Меснер
снимка: Reinhold Messner/Facebook

„Нирмал Пурджа, Мингмa Джи и техните колеги, шерпите, направиха страхотна демонстрация на уменията, придобити от непалците. Както се случи в Алпите с водачите, които в края на 19 век успяха да станат независими, сега шерпите показаха, че са способни на всичко, поне когато става въпрос за надморска височина. И е важно, че този велик подвиг на K2, с истинска работа в екип, е постигнат през стогодишнината от първата експедиция на Еверест. През 1921 г. шерпите са само носачи и слуги на британците, които се опитват да завладеят третия полюс, след като са били предшествани от „завладяването“ на първите двама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!