fbpx

Планина от лед: 20 години от първото изкачване на източната стена на Маунт Винсън (ВИДЕО)

През януари 2001 г. силен американски екип, в който участват знаменитости като Джон Кракауер и Конрад Анкер и шестима други алпинисти, пътува до Антарктида, за да направи първото изкачване на неизкачваната източна стена на Маунт Винсън (4892 м) най-високата точка на континента.

В екипа участват Дейв Хан, Дан Стоун, Лиел Кларк, Джон Армстронг, Роб Рейкър, Джон Кракауер, Конрад Анкер.

Маршрутът им започва на 70 километра от планината, която те преминават със ски. След това достигат върха след 1000-метрово  катрене.

Този маршрут Конрад забелязва още през 1997 г., когато се изкачва на връх Тайри (вторият по височина на континента – 4852 м) от ледника Патън в свръзка с Алекс Лоу.

„Антарктида е страхотно място“ – казва Кракауер – „Като кацане на Луната.“

В крайна сметка през 2001 г. екипът прави не само първото изкачване на източната стена на масива, но също така провежда научни изследвания за натрупване на сняг на различни височини. Също така уточнява редица височини на околните върхове, като прави наземни измервания.

След тях излиза, че според GPS данните, височината на най-високата точка в Антарктида е 4900 метра, което е повече от височината на масива, определена преди това през 1959 и 1979 г.

YouTube player

Първото изкачване на Маунт Винсън е на 18 декември 1966 г. Тогава 11 души достигат върха, като и тогава в експедицията участват освен алпинисти, и учени. Ръководител е Никълс Клинч. Тя се осъществява благодарение на финансирането от American Alpine Club и Националното географско дружество.

Мария Лазарова

redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!