fbpx

Успешна спасителна акция на ПСС Дупница. Жена оцеля при -20 във високата планина

Екип на ПСС Дупница успя да достигне до 42-годишна жена от Кюстендил, прекарала два дни в Рила без подходяща екипировка при температура -20 градуса. Спасителите откриват туристката на височина 2300 м в подножието на връх Харамията.

В понеделник (18 януари) на обяд в новата хижа „Рилски езера“ пристига жена, която оставя багажа си до входа и по думите на хижарите се отправя към старата хижа, за да спи в иглу. При пристигането си в хижата вчера спасителите от ПСС Дупница забелязват багажа и решават да обходят района, макар да няма сигнал за изгубен турист.

Спасителите Борислав Ранков и Иван Тушев и спасителното куче Ектор се насочват към хижа “Иван Вазов” и намират чанта с провизии, в джоба на която има телефонен номер с данните на изгубената жена. Техните колеги Божидар Джокин и Георги Илков-Темето и Станислав Попов-Тачи успяват след няколко минути да се свържат с туристката. Към този момент тя твърди, че е в основата на хълм и не си чувства краката от кръста надолу. Около 14:00 часа вчера пострадалата е открита, изолирана от студа и транспортирана до хижата с моторни шейни и носилка. Откарана е в „Пирогов“ със сериозни измръзвания след повече от 20 часа в планината.

Спасителите, осъществили акцията, коментират:

„Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никаква екипировка“.

Прочети  Шест часа издирваха израелски турист край Боровец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.