fbpx

Трима руски алпинисти в неизвестност под Анапурна

Трима руски алпинисти, Сергей Кондрашкин, Александър Лутокин и Дмитри Синев са в неизвестност под Анапурна I (8091 м), съобщава Everest Today.

Според The Himalayan Times, контактът с тях е изгубен, докато те са слизали от върха.

Руснаците са правили опит за изкачване на Анапурна в алпийски стил. Двама от тях са успели да достигнат върха, докато третият, Александър Лутокин, е прекратил изкачването на около 7000 м. височина.

Контактът с тях е изчезнал докато са слизали надолу от лагер IV.

Seven Summit Treks (SST), които имат експедиция в района, са изпратили екип от спасители да ги търси в понеделник сутринта между лагери III и IV.

SST също подготвя да пусне с хеликоптер храна и вода.

Допълнителни подробности ще бъдат известни, след като шерпите достигнат височинните лагери.

На 16 април около 70 шерпи и техните клиенти достигнаха върха, след като хеликоптер пусна въжета на голяма височина, за да могат да бъдат опънати и последните парапети до върха.

В историята на Анапурна това е най-големият брой алпинисти, изкачили върха му за един ден. Предишният рекорд беше на 1 май 2016 г., когато 32 алпинисти се изкачиха на върха!

Първата, която съобщи за успешно изкачване на върха, беше мексиканката Виридиана Алварес Чавес, която е рекордьор за скоростно изкачване на три осемхилядника.

След 15 минути Дава Шерпа, ръководителят на индийска експедиция, докладва от базовия лагер за успешното изкачване на групата си.

Саад Мунавар, мениджър на пакистанската експедиция, също докладва за успех, посвещавайки го на сънародника си Мохамед Али “Садпара”, който през февруари изчезна на К2.

“Нашият брат, Мохамед Али, също трябваше да участва в това изкачване, което той планираше с французина Марк Батар, но за наше голямо съжаление той загина, опитвайки се да се изкачи на K2 през зимата”, каза Саад.

Прочети  След земетресението: Еверест намаля с 2,5 см, Анапурна порасна с 20

Така първите пакистанци на върха на Анапурна бяха: Сирбаз хан и Мохамед Абдул Джоши. Заслужава да се отбележи, че Сирбаз Хан планира да стане първият пакистанец, изкачил всичките 14 осемхилядници в света. В момента той има изкачвания на: Нанга Парбат, К2 и Броуд Пик у дома, както и в Непал: Анапурна (първият пакистанец на върха), Лхотце (първият пакистанец на върха, без кислород), Манаслу (без използване на кислород).

Приянка Мангеш Мохите пък стана първият индийски алпинист, изкачила Анапурна. На върха с нея бяха и непалска женска експедиция: Пурнима Шреста, Дава Янгджунг, Дабхути Шерпа, Пасанг Лхаму Шерпа, Шармила Таманг и Мая Шерпа. Те станаха първите непалски жени в историята, изкачили върха.

Успехът им дойде 43 години, след като две жени от САЩ за първи път достигнаха върха през 1978 година.

Мингма Шерпа също публикува списък с алпинисти, изкачили се на Анапурна:

1. Хонг Донг Хуан, Китай

2. Гао Ли, Китай

3. Сирбаз Хан, Пакистан

4. Мохамед Абдул Джоши, Пакистан

5. Джина Мари, САЩ

6. Мингма Джи

7. Гялже Дава Шерпа, Непал

8. Янджум Дава Шерпа, Непал

9. Пасанг Лхаму Шерпа, Непал

10. Дабхути Шерпа, Непал

11. Пасанг Намгя Шерпа, Непал

12. Пхур Гялжен Шерпа, Непал

14. Тамтинг Шерпа, Непал

15.  Пема Тензин Шерпа, Непал

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.