fbpx

Отровиха колония белоглав лешояд в Пирин

Истинска жестокост в Пирин! Цяла новосъздадена колония белоглави лешояди са били отровени в Кресненското дефиле.  На 12-ти март експерти от Зелени Балкани са открили пет мъртви птици и една в тежко състояние.

Много други обаче липсват, като еколозите очакват броят на отровените белоглави лешояди да достигне 15-20.

Всички птици от колонията са били двойки и са започнали първото гнездене за тази година, обясняват още експертите.

Белоглавите лешояди са отровени от месо на мъртви хищници, които са яли. Макар и забранени, животновъди в района продължават да използват отрови за справяне с вълците, твърдят местните. Според ветеринар, изследвал отровените белоглави лешояди, най-вероятно става въпрос за препарата Ланат от групата на карбаматните пестициди.

Мъртвите птици са намерени в периода 13 – 25 март.  Направен е мониторинг на колонията на белоглавите лешояди, като са установени едва 23 птици, при очаквани около 50 – 60. Освен мъртвите лешояди в района са открити още два мъртви гарвана – гробари, както и отровени лисица и вълк.

Белоглавият лешояд е застрашена птица. Той е изчезнал от района преди 60 години, заради употребата на стрихнин. От няколко години еколозите правят опити за възстановяване на популацията му.

 

 

 

Comments

comments

Прочети  Три момичета са спасени след инцидент край Карлово

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!