fbpx

Елиа Сайкали откри кислородните бутилки, които спасиха живота му през зимата на К2

Фотографът и алпинист Елиа Сайкали, който е на експедиция заедно със Саджид Садпара, в търсене на Али Садпара, Джон Снори и Хуан Пабло Мор, откри кислородните бутилки, които през зимата вероятно спасиха живота му.

Достигайки в претъпкания японски лагер 3 на 4 февруари, Сайкали не намери бутилките, които трябваше да осигурят изкачването му до върха. Той трябваше да заснеме изкачването на Али Садпара, синът му Саджид и Джон Снори.

След като не откри кислорода, Сайкали взе решение да се върне. От изкачването около Гърлото на бутилката заради повреден кислороден апарат се върна и младият Саджид Садпара. Съдбата на останалите двама, към които при изкачването се присъедини и Хуан Пабло Мор, е неизвестна.

Ето какво написа Сайкали във Фейсбук по повод откритите бутилки:

„Кислородът, който никога  не намерихме.

Преди няколко дни, докато се изкачвахме на високо по K2, шерпът PK и аз намерихме кислородът, който трябваше да осигури нашето финално зимно изкачване и заснемането на K2. По онова време, ние бяхме невероятно разочаровани, че мястото където този кислород беше оставен и обстоятелствата около поставянето му останаха неясни. Неуспехът да открием този кислород постави край на нашата експедиция.

Следвайки съдбата, оставайки на нашето местоположение, слушайки гласът на планината, смиреното преклонение и приемане на поражението, осъзнавайки, че нашите усилия за заснемане на филм няма да бъдат напълно реализирани, вероятно ни спаси живота. Останахме в японския лагер 3 и вместо да се присъединим към нашите приятели в тяхната атака на върха, се сгушихме в палатка при -45С за през нощта и слязохме на безопасно място.

След като преди това няколко пъти се бях връщал от върховете, въпреки разочарованието, трябва да призная, че изпитах огромно облекчение. Това все пак беше зимен K2. Както казаха онези, които обобщиха: там горе над 8000 м е просто невъобразимо. В този момент знаех, че ПК, Фазал Али и аз се прибираме у дома. Когато всичко се обърква, трябва да вършиш правилните неща – нищо не е по-смиряващо.

Изкачването до японския лагер 3 и откриването на тези бутилки ни върнаха обратно в онази съдбоносна нощ на 4 февруари. Ние стъпвахме на ръба на възможностите си и когато ударихме стената и всички знаци сочеха, че трябва да зарежем всичко, веднага приехме реалността на ситуацията. Беше свършено.

А сега го намерихме и той отново, ако всичко се нареди, ще даде възможност за нашата малка операция от 5 човека високо над облаците. Дар на обстоятелствата и случайността от звездите.

Продължаваме нагоре.“

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.