fbpx

200 души на една алпийска свръзка за рожденния ден на гидовете в Шамони (ВИДЕО)

Най-старата в света компания на професионални планински водачи, Chamonix Guides, отбеляза своята 200-годишнина.

Едно от най-забележителните мероприятия, с които беше отбелязан празникът стана най-дългата алпийска свръзка в историята: на едно въже се вързаха 200 души, които се изкачиха на височина 3000 метра по склоновете на Монблан.

„Духът на свръзката – една от главните ценности, които притежава компанията на гидовете в Шамони. Основана през 1821 г., днес тя отбелязва своята 200-годишнина и не може да има нищо по-добро от популяризирането на концепцията за свръзката чрез създаване на най-голямата свръзка в света“, се казва в изявление на компанията.

Рекордът беше поставен на 10 юли, когато 200 алпинисти преминаха по маршрута от Егюи дьо Миди (3842 м.)  до Пунта Хелбронер (3642 м.), пресичайки френско-италианската граница в масива на Монблан.

От 200 души, 30 бяха професионални гидове, както от Франция, така и от други страни, а останалите 170 бяха поканени гости.

Създаването на тази свръзка носеше и символичен смисъл.

Една част от групата тръгна от Шамони. Тя беше водена от Жан- Франк Шарле (водещият гид в компанията Chamonix Guide), а друга група, водена от Стефано Кампезе (президент на италианската компания Courmayeur Guide) тръгна от италианския курорт под Монблан Курмайор.

Двете свръзки се срещнаха в 13:00 ч. под връх Монблан дьо Такюл.

В момента на срещата двамата водачи си размениха своите флагове и ледокопи.

С тази среща празникът не завършва. Традиционният ежегоден фестивал на гидовете в Шамони този път ще продължи цяла седмица, от 9 до 15 август. След това, през септември, група гидове ще се отправи към Париж на велисипеди, където ще се качат на Айфеловата кула.

Прочети  Златни пикели '2015

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.