fbpx

Увеличават тройно автобусите до х. Алеко в работни дни

Почти тройно повече автобуси ще се качват до хижа „Алеко“ на Витоша в работните дни, съобщи „Дневник“.

Утрояването на курсовете ще се постигне чрез закриването на линия 93, чиито автобуси ще се включат към линия 66 до местността „Морените“ под „Алеко“. Досега 93 се движеше до Драгалевския лифт, но той вече не работи. В почивните дни се предвижда последният курс от „Морените“ да тръгва в 18.35 ч, а не както сега – в 17.40 ч.

Промените ще влязат в сила, когато бъдат приети от Столичния общински съвет, но за сесията на 22 юли този доклад отсъства от дневия ред, засега. Ако бъдат одобрени, те ще важат до 31 октомври.

Подобренията в достъпа до планината Витоша бяха инициирани от общинския съветник Тома Белев от „Демократична България“ през февруари 2020 г. Тогава предложенията му да се увеличи броят на автобусите по линии 66 и 63 (до „Златните мостове“) бяха отхвърлени от мнозинството от ГЕРБ и ВМРО с мотива, че тези автобуси са пълни в почивните дни, а това крие риск в пандемичната обстановка. На 1 юни 2020 г. обаче линиите бяха възстановени с по три курса дневно.

Сега качването до хижа „Алеко“ със Симеоновския лифт струва 12 лева само в едната посока, докато в автобусите на градския транспорт билетът е 1.60 лева, а важат и абонаментните карти.

Закриването на линия 93 донякъде ще ощети жителите на Драгалевци, защото автобусите правеха 11 курса дневно. Сливането с линия 66 ще осигурява в делник общо 8 курса. Това е реално намаление на обслужването за Драгалевци в участъка от центъра до лифта, където преминава през жилищна зона“, отбеляза Симеон Ставрев от „Демократична България“.

Прочети  Започна Ботевата Алпиниада край Враца

От началната спирка на линия 93 при Зоопарка до площада на Драгалевци обслужването ще се поеме от по-наситената автобусна линия 64, посочват вносителите в мотивите си.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.