fbpx
събота, юни 15, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Еверест не е 8848 метра: оказва се по-висок?

Първенецът на планетата, връх Еверест, се оказа още по-висок. Това намекнаха представители на непалското правителство, които взеха участие в измерването му през май 2019 г.

Медиите в малката хималайска държава пишат, че новата височина ще бъде обявена в най-близко време. Тя ще бъде оповестена по време на съвместно изявление между китайски и непалски представители, които почти едновременно правиха измервания на върха, от южната, непалска, и северната, тибетска страна.

След заседание на правителството в Катманду на 25 ноември е взето решение новата височина да бъде призната официално.

Очаква се съвместното изявление да бъде направено още в идната седмица.

Сигнал за мобилен телефон на Еверест: поставят ретранслатори за 5G по склоновете на върха

Непал измери височината на Еверест през пролетта на 2019 г., но резултатът не беше оповестен, тъй като властите очакваха и Китай да завърши своите замервания, които приключиха през май 2020 г.

До сега на повечето карти височината на връх Чомолунгма, разположен на границата между Непал и Китай се считаше за 8848 м.

През 2005 г. между двете страни възникна спор за точната височина на върха. През 2010 г. Пекин и Катманду се договориха да фиксират 8848 м. като официална височина в картите и документите.

Според данните, на които се опира китайската страна, височината на най-високия връх в света е с 3,57 метра по-малка, отколкото смятат непалците.

Историята

Височината от 8848 метра е записана през 1955 г. от група индийски топографи, водени от Б. Гулати, а непалците смятат, че измерванията им са верни.

От друга страна, китайските експерти считат, че най-високата точка е мястото където свършват твърдите скали. Непалските експерти, от друга страна, основават своите заключения на височината на ледената шапка.

Embed from Getty Images

Само през 2010 г. китайците и непалците се съгласиха да използват и двете планински височини в своите географски атласи: 8848 метра със снежната шапка и 8844 метра без.

В същото време много западни алпинисти използват височината от 8850 метра, както е определено през 1999 г. от Националното географско общество и Музея на науката в Бостън, в проучване, което използва сателитна технология за измерване на височините на върховете.

Към днешна дата резултатите от изследванията, проведени през 2015 г. от италианската лаборатория EvK2CNR, която се намира в близост до базовия лагер на най-високия връх в света от южната, непалска страна, остават официално признати.

Според тези проучвания височината на Еверест е 8 848 метра.

Първият, който установява, че Еверест е най-високият планински връх в света, е индийският математик и топограф Радханат Сикдар. През 1852 г. той е направил това откритие въз основа на тригонометрични изчисления с уреди, наречени теодолити, извършени в Индия, на 240 километра от самия връх.

Теодолитите били оптични инструменти – нещо като кръстоска между телескоп и компас – които се използвали за измерване на ъгли между видимите точки на хоризонта и вертикалните равнини.

Embed from Getty Images

Това било изморителна работа – изкарването на теодолити до равнините около Хималаите, чакането на облаците да се изчистят – но пък изненадващо точна. През 1856 г. проучването на Индия изчислява височината на върха като 8039 м над морското равнище.

Това измерване издържало в продължение на почти век, докато индийско проучване през 1955 г. заключава, че точната височина е 8848 м.

Вместо да измерват върховете отдалеч, на хоризонта, с теодолити, днешните геодезисти получават помощ от спътници. Те обаче трябва да се изкачат до Еверест с GPS приемник.

Еверест по-нисък с четири метра според китайско измерване

 

Това не е лесно.

„Там е сурова среда, много ветровито и можете да имате проблеми със заряда на батерията“, обяснява Динеш Манандхар, GPS експерт от Непал, който преподава в университета в Токио. „Те не могат да останат там повече от половин час. Вече са изтощени.“

Съобщава се, че един от непалските геодезисти е останал на върха два часа и е загубил пръст на крака си в измервателната експедиция от миналата година.

Така геодезистите трябва да свържат своя GPS приемник към множество сателити, тъй като има слънчеви изригвания и смущения на височина – те не могат да разчитат само на едно отчитане на сателит. Те също така трябва да измерват дебелината на леда и снега под краката си, защото искат отчитане от действителната височина до скалата, а не от снежната шапка – и за това трябва да носят и радар, проникващ в земята.

Embed from Getty Images

Носенето на цялото това оборудване с бутилките кислород и вятъра – това е най-лесната част, казва Манандхар. Тъй като всички тези данни от върха на Еверест са само половината от историята.

„Нуждаете се от референтна точка и това е най-големият проблем“, казва Манандхар. „Някъде се нуждаят от морски справки, но ние нямаме морски справки в Непал, защото Непал е страна без излаз на море.“

За да знаете колко висок е Еверест, първо трябва да знаете колко ниско е морското равнище. Но морското равнище варира по целия свят в зависимост от изменението на климата, въртенето на Земята и гравитацията.

Ето как геодезистите на Еверест отчитат тези променливи: Първо измерват морското равнище в Индия в Бенгалския залив, в Китай в Жълто море и в много други точки. След това те използват тези измервания, за да изчислят средното морско ниво на Земята, а впоследствие се опитват да разберат къде би било морското равнище, ако има море точно под Еверест. Но те трябва да вземат предвид и елипсовидната форма на Земята.

Докато Земята се върти около оста си, тя леко се издува около екватора. Това не е сфера. Всъщност, ако трябваше да измервате планините от ядрото на Земята – което според някои учени все повече ще бъде по-безопасна константа, тъй като изменението на климата води до повишаване на морското равнище – в Еквадор има планина, която би била по-висока от Еверест. Върха на планината Чимборасо в Еквадор е на повече от 2072 м. по-далеч от ядрото на Земята, отколкото е връх Еверест. И ако трябва да измервате планини от основата до върха, а не от морското равнище или от ядрото на Земята, още една планина ще спечели това състезание: Мауна Кеа на Хаваите е най-високата планина в света от основата до върха. Повечето от тях са просто под водата!

Embed from Getty Images

Дори след като геодезистите на Еверест измерят средното морско равнище и вземат предвид елипсовидната форма на Земята, те все още няма да знаят къде точно би било морското равнище, ако то съществува директно под върха. Защото самите планини влияят на гравитацията, което от своя страна влияе на морското равнище.

Така че Земята на морското равнище – тази невидима линия по земната повърхност – всъщност е доста условна.

Следващата стъпка, казва Манандхар, е да се картографират тези земни „бучки“ – или по-скоро вариации в гравитационната сила на Земята.

„Трябва да направите гравитационно изследване и това гравитационно изследване ще ви каже как това средно ниво на морето варира от място на място“, обяснява той. „Така получавате геоида.“

Геоидът е формата на Земята под морското равнище, като се вземе предвид гравитацията и въртенето на планетата. Ако следвате този геоид до точка директно под Еверест, това е, което учените използват като отправна точка за определяне на височината на планината. Но все още не е толкова просто. Защото самата планина се движи, с тектоника на плочите.

Хималаите, включително Еверест, са разположени на ръба на две плочи.

Движението на индийската плоча, подхлъзваща се под евразийската плоча, е това, което създава планинската верига на първо място и продължава да я тласка нагоре.

С колко? В това измерване Шридеви Джейд, инженер и експерт по тектоника на хималайските плочи, е прекарала кариерата си. Тя е направила замервания в западните Хималаи и е комбинирала своите открития с GPS данни, взети от целия район.

Джейд изчислява, че индийската плоча се плъзга под евразийската плоча с около 5 см годишно. Това странично движение се превърна през последните 20 години в издигане от 1,4 мм за Еверест годишно.

Закръглявайки надолу, за да се вземе предвид ерозията на върха на планината, Джейд изчислява, че Еверест нараства с около 1 см на всеки 10 години – или около педя на всеки 300 години.

Други учени казват, че това е твърде консервативно и растежът може да бъде три пъти по-голям. Но колкото и бързо да се издига Еверест, нещата могат да се случат много бързо, за да се промени това: земетресения.

Embed from Getty Images

Джейд изучава земетресение от 1934 г., което се е случило много близо до Еверест. Тя и други геолози са изчислили, че то е отнело около 60 см от височината на планината. Това са поне 600 години растеж, изтрити за миг. Що се отнася до това как земетресението през 2015 г. в Непал може да е променило Еверест, учените се надяват новите китайски и непалски проучвания да отговорят на това.

Обвуките, без които изкачването на Хилари на Еверест може би би било невъзможно

Китайско проучване от 2005 г. заключава, че върхът е с 3,7 м. по-нисък, отколкото се смяташе досега. Затова някои алпинисти се втурнаха да се изкачват от страната на Непал, където все още удостоверяваха по-високата височина.

Пекин използва собствена сателитна система, наречена BeiDou, и е обвинен, че не споделя голяма част от своята технология. Така че някои интервюирани учени NPR бяха скептични към по-ранните открития на Китай.

Не съществува обаче никакъв риск Еверест да загуби титлата си като най-висок връх в света.

Какво налага измерването

Учените твърдят, че с течение на времето Еверест става по-висок заради тектониката на плочите. Докато индийската плоча се плъзга под евразийската плоча, тя издига Хималаите. Но земетресенията могат да намалят височината за миг. След земетресението със сила 7,8 по Рихтер през 2015 г., което уби хиляди, включително алпинисти на Еверест, учените подозираха, че върхът се е снижил.

Така Китай и Непал решиха, че е настъпило време да преизмерят Еверест.

Тази пролет, с отмяната на сезона за изкачвания заради COVID-19, Пекин изпрати екип за проучване до върха на Еверест, носещ GPS приемници. Миналата година Непал направи същото. Двете страни анализираха получените резултати в продължение на месеци.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!