fbpx

Еверест със строги ограничения за изкачване

Непалските власти въвеждат строги ограничения за алпинистите, включващи се в експедиции за изкачване на най-високия връх на света Еверест. Те възнамеряват да отказват на непълнолетни, неопитни и възрастни алпинисти да правят опити за изкачване.

„Изкачването на върха е забранено на лицата по-възрастни от 75 години, по-млади от 18 години, както и на такива, които до преди това не са изкачвали върхове по-високи от 6500 метра“, съобщи непалският министър на културата, туризма и гражданската авиация Дипрак Чандра Аматия.

„Не можем да разрешим на всеки да изкачва Еверест и да му даваме да умира там. Тези, които не са готови морално или физически да го изкачват, всъщност отиват да се самоубият“, смята той.

Ежегодно около 600 души се опитват да изкачат връх Еверест в Хималаите.

В момента най-младият алпинист, изкачил Еверест е Малават Пурна от Индия. Тя е само на 13 години и 11 месеца, когато достига върха на 25 май 2014 г. Най-възрастният алпинист, изкачил Еверест пък е 80-годишният екстеремен скиор от Япония Миочиро Ямура, който достига връхната точка през май 2013 г.

Решението за забрана обаче беше взето, след като в началото на септември се разгоряха спорове трябва ли 11-годишно дете да бъде допуснато да изкачва върха. 11-годишният Тейлър Армстронг от САЩ обяви намеренията си да стане най-младият човек на планетата, изкачил Еверест. Това обаче предизвика гневната реакция на автора на “В разредения въздух” Джон Кракауер, който напомни за трагичния край на експедицията през 1996 г., в която самия той е участник.

Comments

comments

Прочети  Държавно първенство по ски-ориентиране във Велинград

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!