fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Глетчер се срути край швейцарски ски курорт

Нестабилна част от глетчер се срути в Швейцарските Алпи. За щастие няма пострадали, нито нанесени сериозни материални щети.

Тонове лед от глетчера Трифт в кантон Берн се срутиха в продължение на часове в неделя и понеделник. Засегнатият район е над село Саас-Грунд, недалеч от курорта Саас-Фе. Глетчерът се издига на 2750 м. н.в. Над 200 души са били евакуирани от домовете им в неделя, но вече им е позволено да се върнат по домовете си. Вече е възстановено и движението на влаковете и кабинковия лифт, преминаващи наблизо.

Движението на глетчера беше регистрирано за първи път през 2014 г. и беше под постоянно наблюдение до 2015 г., когато властите за първи път евакуираха жителите на Саас-Фе като предпазна мярка. Дългият 2,5 км глетчер започна да се свлича изключително бързо  преди няколко дни. Средната температура в Швейцарските Алпи  се повишвава, а глетчерите там постепенно се топят.

глетера трифт швейцарски алпи
Глетчерът Трифт преди и сега

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!