fbpx

х. Мусала – вр. Мусала

Трудност: средна

Подходящо време за преминаване: лято, есен, зима, пролет

Подробно описание на маршрута:

Летен маршрут:

Пътеката за изкачване на вр. Мусала започва от западния бряг на най-долното Мусаленско езеро, непосредствено пред хижата. Пътеката следва маркировката, която още в началото води по стръмен склон. Той се преодолява за около 20-30 мин., като излиза при четвъртото езеро. Оттук по сравнително равен терен за още около половин час се достига третото езеро от Мусаленския циркус. Тук започва и сериозното изкачване. Пътеката следва трасето на стара телефонна линия, преминавайки под вр. Палеца и второто езеро и подсичайки вр. Иречек. Тук маршрутът достига Леденото езеро, разположено на 2709 м., на чийто бряг е разположен заслон Еверест.

ледено езеро мусала
Ледено езеро с едноименния заслон

Дотук разстоянието сте изминали за около 1,40 ч. Връх Мусала се извисява точно над вас. Лятната пътека продължава стръмно нагоре по криволичеща пътека, която ясно личи по североизточния склон. Високо под върха се пресича Дявoлският улей и с рязък завой по западния склон се излиза на върха.

Лятна пътека мусала
Лятната пътека за вр. Мусала

Зимният път върви по източния ръб.

През зимата още от х. Мусала изцяло се следва трасето на старата телефонна линия, която тръгва на юг по брега на езерото. В самия му южен край се прави остър завой надясно и след стръмно изкачване на запад в подножието на вр. Иречек се излиза директно при третото Мусаленско езеро.  Следвайки стълбовата маркировка при по-лек наклон се достига заслон Ледено езеро. Преминаването под вр. Иречек трябва да става при особено внимание, тъй като склоновете му са лавиноопасни. От Ледено езеро до върха се върви по източния ръб, като се следва стълбовата маркировка. За осигуровка може да се използва стомененото въже, което обаче, често остава затрупано от снега през зимата.

От връх Мусала може да се върнете обратно към хижата или да продължите през Маричиния циркус към х. Марица.

мусала пирамида връхна точка
Връхната точка на Мусала

Забележителности по маршрута:

Мусаленският циркус

мусаленски циркус езера
Езерата от Мусаленския циркус

Мусаленските езера са разположени стъпаловидно в Мусаленския циркус. Най-големи са Каракашевото езеро и Алековото езеро. Каракашевото езеро има площ 2,62 ха и дълбочина 6,6 метра, а Алековото езеро има площ 2,39 ха и дълбочина 14,5 метра. Най-високо от група е разположено Леденото езеро. То е второ по-височина на Балканския полуостров, след Горнополежанското езеро в Пирин. Леденото езеро се намира на 2 709 метра надморска височина, с площ 1,8 ха и дълбочина 16,4 метра. От месец септември до месец юни езерото е замръзнало. От Мусаленските езера изтича река Боровецка Бистрица.

ледено езеро мусала
Ледено езеро и заслон Еверест

Изглед от Мусала

Връх Мусала /2925 м./ е първенецът не само на Рила и България, но и на целия Балкански полуостров. Разположен е в източната част на планината и дава името на този дял. В непосредствена близост до връх Мусала са разположени Малка Мусала на изток-североизток, отделен от него чрез скалния зъбер Трионите и Малък Близнак – на юг, отделен, чрез седловината Преслапа. На север са високите върхове Безименен и Алеко.

мусала изглед
Изглед от връх Мусала

 

мусала изглед пирин
Поглед от връх Мусала към мраморното било на Пирин

Връх Мусала е обграден от три циркуса, най-обширен от които е Мусаленският. На югоизток е Маричиният циркус с двете Маричини езера, които дават началото на река Марица, а малко по-високо между Трионите и склоновете на Мусала и Малка Мусала има трети безезерен циркус.

маричини езера
Маричините езера, гледани от вр. Мусала

Необходима екипировка:

през лятото – обикновена туристическа екипировка, зима – пикел, въже

Как да стигнем там:

До х.Мусала може да се стигне с кабинковия лифт от Боровец до х. Ястребец. От там почти равна маркирана пътека ще ви отведе за около час до хижа Мусала. През зимата тази пътека не е препоръчителна за преминаване, тъй като пресича трите писти Маркуджиците, а на места склонът е лавиноопасен.

Възможно е и изкачване от Боровец до хижа Мусала пеша, което е с продължителност около 3 ч. Маршрутът върви по долината на р. Бистрица, през иглолистна гора, която с набиране на височината преминава в клек.

Текст и снимки: Върхове

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!