fbpx

Почина легендата на шотландския алпинизъм Хамиш Макинес (ВИДЕО)

На 90-годишна възраст почина Хамиш Макинес, легендарен шотландски алпинист, изобретател и създател на Шотландската планинска спасителна сллужба. Той е издъхнал в дома си в село Гленко (окръг Хайленд, Шотландия).

Хамиш е роден в шотландския регион Дъмфрис и Галоуей през 1930 г. и е автор на много нови зимни маршрути из цяла Шотландия.

По време на кариерата си Хамиш участва в повече от 20 експедиции до планински върхове по целия свят. Той изкачва върховете на Алпите (включително първото британско изкачване на контрафорса Бонати до върха на връх Пти Дрю през 1958 г.), Кавказ, Нова Зеландия, Южна Америка (включително връх Рорайма през 1973 г.).

Участва и в четири експедиции до връх Еверест.

За първи път той стига до района на „Покрива на планетата“ през 1953 г. и то с напълно амбициозни планове. По това време Еверест все още не е изкачен от никого и експедиция от двама души се качва нелегално по склоновете на върха: без да е получи разрешителни и финансиране.

Материално-техническата база на експедицията трябвало да бъдат запасите, оставени в планината от швейцарската експедиция, която провела разузнаване на маршрута година по-рано, през 1952 г. … Когато обаче Хамиш и Джон Кънингам пристигат на Еверест, се оказва, че Едмънд Хилари и Тензинг Норгей вече са достигнали върха.

През 1975 г. Макинс участва в известната експедиция на сър Кристиан Джон Бонингтън, която се провежда по югозападния склон на Еверест. По време на това пътуване Макинес едва не загива в лавина.

Освен страстта си към алпинизма, шотландецът притежава и инженерни умения. На 16 той прави първата си кола. В края на 40-те години той си изгражда метален ледокоп (по онова време в планините се използват ледени брадви с дървени дръжки).

След като през 60-те години Хамиш намира два счупени ледени брадви в планината Бен Невис, които принадлежат на починали алпинисти, и прави публично разкритията много други алпинисти в Шотландия и Обединеното кралство преминават към ледокопи с алуминиеви дръжки. По-късно тази тенденция бе подхваната и от останалия свят.

Хамиш също е бил планински спасител и по-късно е ръководил спасителни операции, което със сигурност е повлияло на идеята за създаване на лека сгъваема носилка. Това изобретение допринася значително за подобряване на ефективността на аварийните служби.

Подобни видове носилки се използват и до днес, а моделът, изобретен от Хамиш в началото на 60-те години, е претърпял няколко подобрения през следващите десетилетия.

В допълнение към всичко това, той е автор на няколко десетки книги и ръководства, включително „Бен Невис и Гленко: Ръководство за зимни изкачвания“ и „Международното планинско спасително ръководство“ (1972), като последното се превръща в международен стандарт за организиране и провеждане на планинско спасяване.

Той също така пише детективски разкази като „Убийство в долината“.

Активно си сътрудничи с телевизионната и филмовата индустрия като консултант, Хамиш участва в такива телевизионни продукти като известното излъчване на живо на изкачването на The Old Man of Hoy (1966) и филми като: „Мисия“ с Робърт де Ниро (1987) и Sanction on the Eiger с Клинт Истууд (1975), в който той е каскадьор.

Хамиш е известен и в света на алпинизма с прякорите „Лисицата от Гленко“ и „Макпитон“.

През 2014 г. той претърпя инфекция на пикочните пътища, която силно го засегна. Хамиш страда от объркване, което го отвежда в психиатрична болница. За съжаление поради заболяването, губи паметта си.

През 2018 г. неговият приятел Майкъл Пейлин, в сътрудничество с ВВС Шотландия, ще заснеме „Финално изкачване: Легендата за Хамиш Макинес“.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!