fbpx

Адам Ондра – най-добрият младеж в историята

Дали съществува друг спорт, в който 11-годишен младеж може да бъде  част от ТОП 10? Вероятно, това за което ще се сетите е гимнастиката, където Русия в елитни училища със строга дисциплина и стриктни диети, произвежда акробатични мини-момичета. Адам Ондра изглежда съвсем обикновено момче, което обича да се катери като всяко друго дете. Интервю на www.8a.nu.
Повече метри, повече опит, повече забавления!

Кога, защо и как започна да катериш?
Катерех се, заедно с моите родители от най-ранно детство. Понякога се опитвах да изкача нещо, друг път просто да повися на въжето. Когато бях на шест или седем изпробвах по-трудни маршрути. След това се пробвах на едно състезание, което силно ме мотивира.

Колко често катериш?
Два-три пъти седмично, обикновено боулдър. Партньор ми е Мартин Страник (втори на Европейската младежка купа 2004). Имам и малка катерачна стена у дома. Но това е недостатък – трябва да катеря без магнезии и катерачните си обувки. Уикендите прекарвам на скали. Предпочитам скалите.

Имаш ли специална програма?
Нямам никаква система все още. Не тренирам по никакъв начин и мускулите си, освен естествено, с катерене. Катеря където искам и каквото искам. Преди години тренирах гимнастика, но не съм се състезавал. Просто така.

Каква е следващата ти цел?
Не обичам много да говоря за плановете си. Само най-общо – винаги съм се опитвал да изкатеря възможно най-много маршрути от най-висока категория  – 8b. Обикновено не пробвам трудни неща дълго време.

Какви турове харесваш най-много?
Обичам леко наклонени стени. Обикновено имам проблем с обратните наклони и маршрутите с изкуствени хватки, тъй като не съм достатъчно висок. Aко видя, хубав маршрут, без значение от вида и трудността, искам да го изкача. Цепнатините също. Целта ми е да катеря всички видове машрути по различни типове скала.

Кой те осигурява и как избягваш лошите падания?
Обикновено моите родители, понякога мои приятели. Някой, който е свободен. Но проблемът идва в друга ситуация – никой не иска да бъде осигуряван от мен :). Не се плаша от лошите падания, но избягвам да катеря опасни маршрути. Повече метри, повече опит, повече забавления.

Прочети  Индонезийка счупи рекорда за скоростно катерене (ВИДЕО)

Националност/Местоживеене – Чехия/Бърно
Височина/Тегло    157 см/40 кг
Ранглиста N 11/ 11 200 точки

Интервю и снимки: www.8a.nu

Превод: Върхове

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!