fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбрано

Харила изкачи и Канчендзьонга, нелеп инцидент прекъсна 14-тия опит на Карлос Сория на Дхаулагири

Кристин Харила от Норвегия, която се опитва да постави скоростен рекорд за най-бързо изкачване на 14-те осемхилядници, изкачи Кангчендзьонга в четвъртък сутринта, съобщиха от екипа ѝ. Малка група алпинисти предприе атака на върха веднага след екипа за фиксиране на въжета в сряда вечерта.

Първоначално имаше известно объркване, след като френският алпинист Вадим Друел, който беше част от тази група, обяви, че всички са се върнали от 8100 м.

Кристин Харила изкачи Шиша Пангма: Втори опит за изкачване на 14-те осемхилядници за шест месеца

„Студът, вятърът и липсата на коловози принудиха всички да се спуснат обратно“, публикува екипът на Друел в Instagram. „Никой не е достигнал върха.“

Той обаче изглежда се е заблудил. Гонсало Фернандес от Андора, друг от алпинистите, които се върнаха, обясни какво се е случило, след като се върна в базовия лагер.

„Екипът за фиксиране избра грешен кулоар, което принуди всички да се върнат, без да изкачат върха, с изключение на Кристин Харила и нейния екип“, каза Фернандес. „Те наистина избраха правилния кулоар.“

Канчендзьонга
снимка: Vadim Druelle/Facebook

Друел направи забележителни усилия да се присъедини към групата за върха в лагер 4 рано в четвъртък, след като изкачи целия път от базовия лагер за 17 часа без спиране. Той успя да стигне навреме за атаката, но след това, както сам съобщи, групата му се върнала в 5:30 сутринта местно време.

Наистина, по времето, когато Друел беше на път надолу, тракерът на Кристин Харила я локализира на връхната точка на Канчендзьонга. Тя изкачи върха с помощта на шерпа Тенджен (Лама) и шерпа Гелу и веднага предприе спускане.

Миналия уикенд тя успя да стъпи и на Макалу, скоро след като шерпите фиксираха въжетата и отвориха маршрута към върха.

До момента

норвежката алпинистка е качила четири от 14-те осемхилядници при втория си опит

да ги изкачи за по-малко от шест месеца. На първия от тях, Шиша Пангма, тя стъпи на 26 април, а след това изкачи и Чо Ойю и Макалу.

В същото време 84-годишният испански алпинист Карлос Сория беше свален от височина 7700 м на Дхаулагири, след като нарани крака си в лагер 3. Той е пострадал, след като шерп е паднал и се е блъснал в глезена му.

Карлос Сория
снимка: Carlos Soria

Партньорът на Сория Сита Каркавила и няколко шерпи са му помогнали със спускането.

Журналистът Алесандро Филипини съобщи, че в свалянето му са се включили и полските алпинисти Бартек Зимски и Осуалд ​​Перейра, които изкачиха върха и се спуснаха със ски миналия уикенд.

Сория правеше 14-тия си опит да изкачи Дхаулагири преди да пострада. Този път изглеждаше, че може да успее. Изкачвайки се със Сито Каркавила и Микел Шерпа, Сория достигна лагер 3 навреме във вторник и още вечерта тримата тръгнаха към върха.

Това е последният му неизкачен връх, за да се окичи с Хималайската корона.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!