fbpx
петък, май 24, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноНовини

Кристин Харила изкачи Шиша Пангма: Втори опит за изкачване на 14-те осемхилядници за шест месеца

37-годишната норвежка алпинистка Кристин Харила изкачи днес връх Шиша Пангма в рамките на втория си опит за рекордно бързо изкачване на 14-те осемхилядници. Тя е е озаглавила проекта си „Тя премества планини“, а Шиша Пангма е първия изкачен от 14-те, които трябва да завърши за шест месеца.

Харила вече опита да постигне този рекорд миналата година, но за съжаление не получи разрешителни за изкачване на последните два от четиринадесетте осемхилядника.

Въпреки това, тя не се отказа и тази пролет стартира повторно проекта си, като реши да стартира приключението си именно с двата върха в Тибет, които и липсваха да завърши рекорда предишния път – Шиша Пангма и Чо Ойю.

Вписаха Нирмал Пурджа в Рекордите на Гинес с пет постижения

Очаква се Харила да направи опит за изкачване на втория от двата осемхилядника още следващата седмица. След това тя ще продължи с останалите 12 върхове, които вече е изкачвала миналата година.

От връхната точка на най-ниския осемхилядник днес тя развълнувано заяви: „Най-накрая стигнахме до върха на Шиша Пангма в Тибет, беше много, много дълъг и труден път до тук. Много съм щастлива.“

Харила стартира за първи път проекта си на 28 април миналата година с изкачване на връх Анапурна и приключи неуспешно опита си за рекорд с изкачване на връх Манаслу на 22 септември – 12-тия ѝ от 14-те осемхилядника.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!