fbpx

Хималаите се виждат от Индия за първи път от 30 години насам

Откакто Индия е блокирана заради мерките срещу разпространението на коронавируса, нивата на замърсяването на въздуха в страната рязко спадат.

Сега жители в северна Индия казват, че могат да видят снежните  склонове на Хималаите на 200 километра разстояние за първи път от 30 години насам.

Като “очарователна, удивителна, могъща, изненадваща, както никога досега” определят те гледката.

Хималаите могат да се видят от окръг Джаландхар в областта Пенджаб на границата с Пакистан.

Виждаме заснежените планини ясно над нашите покриви. И не само това, звездите се виждат през нощта. Не съм бил свидетел на нещо подобно в последно време,

казва експертът Сийчевал, който се занимава с проблемите на замърсяването на околната среда повече от 30 години.

В Индия живеят близо 1,4 милиарда души, а страната от 22 март е блокирана заради пандемията.

Не само нормалният трафик е ограничен, но повечето производства също са затворени. Това е помогнало нивото на замърсяване да се сведе до невероятно ниски нива и е довело до значително подобрение на качеството на въздуха в страната, казва още Сийчевал.

Индия през по-голямата част от годината регистрира пет пъти по-високи стойности на прахови частици във въздуха спрямо приетата за безопасна граница от Световната здравна организация. Според данни от официален доклад, след блокажа индексът за качество на въздуха се е подобрил средно с 33% за страната.

Прочети  Словашко-румънска експедиция се цели в нов маршрут на Дхаулагири

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook