fbpx

Иновация – ски от фибростъкло

Изключително олекотени ски от фибро стъкло или титаниеви сплави. Това бяха най-иновативните продукти, представени на Snowsports Industries America Snow Show в Copper Mountain, САЩ. Водени от желанието да направят карвинга по-вълнуващ и по-малко физически натоварващ, водещи производители на ски експериментират с материали от фибростъкло и титан, за да спомогнат за олекотяването на продукта.

Освен това те твърдят, че ските, произведени от тези материали, са подходящи за каране по различни повърхности – от дълбока пудра, през лед до твърд сняг. Звучи чудесно! А новите дизайни се връщат към по-тесните ски, с ширина 10-11 см, като по-този начин теглото им се редуцира изключително много.

Въпреки че цели шест компании представиха за продажба свои олекотени ски, дизайнерите на продукта трябва да решат един проблем. Освен, че са леки и бързи на пистата, за съжаление, ските от фибростъкло вибрират върхутвърд лед. Налага се фибростъклото да бъде комбинирано с друг материал. Правени са различни изпитания, с различен успех, но производителите са категорични, че бъдещето на ските е в по-леките материали.

 

Прочети  Сериозна опасност от лавини в района на ски зона Банско, предупреждават от ПСС

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.