fbpx

Яхорина

Надморска височина на пистите: от 1889м до 1300m

Обща дължина на пистите: 20 кm

Писти за начинаещи: 0,5 км

Писти за средно напреднали: 16 км

Писти за експерти: 1 км

Най-дълга писта: 2.5 км

Лифтове:  8

Официален сайт: www.jahorina.org

Яхорина е най-известният курорт в Босна и Херцеговина. През 1984 г. е бил домакин на 14-те Зимни Олимпийски игри през 1984г. Курортът не е засегнат от войната през 1992-1995 г., но спира работа. През последните години 3 ски-зони в непосредствена близост до столицата Сараево подновяват работа с ниски цени.

Зимният туристически сезон в Босна и Херцеговина започва в средата на декември и продължава до средата на април. Снежната покривка през февруари е повече от 100 см.

Четири седалкови лифта и четири влека са с общ капацитет да обслужват 7500 скиора на час. Съоръженията са подобни на тези в Австрийските Алпи. Предлагат се също ски курсове и ски услуги, а така също има райони, подходящи за ски бягане, пързаляне с шейни, нощни ски или разходки.

В близост до ски пистите са разположени павилиони за напитки, пунктове за слънчеви бани и магазини. Хотелите и ресторантите предлагат нощни развлечения и обилна кухня. 28-километров път свързва Яхорина със Сараево през Пале; друг път минава през връх Требевич. Той се намира на 200 км от Баня Лука, на 320 км от Белград и на 350 км от Загреб.

Хотелите в Яхорина имат общ капацитет от 1200 легла, а частни квартири осигуряват още допълнително 1400 легла. Повечето паркинги са безплатни. Туристическите компании и оператори в региона предлагат ваканционни пакети в Яхорина.

Дневната карта за съоръженията е 15 евро за възрастни и 6 евро за деца до 15 години.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!