fbpx

Майрхофен – поредният планински курорт или нещо повече…

Надморска височина на пистите: от 2500 до 650 м
Обща дължина на пистите: 159 км
Писти за начинаещи: 45 км
Писти за средно напреднали: 94 км
Писти за експерти: 20 км
Най-дълга писта: 5.5 км
Лифтове: 51

URL: http://www.mayrhofen.at/

Майрхофен е австрийско градче, разположено в сърцето на тиролските Алпи, по-конкретно в долината на река Цилер, на около час от Инсбрук, столица на областта, на 630м. надморска височина. Това, което прави Майрхофен толкова ценен, е, че там човек може да отиде, както в разгара на лятото и да се отдаде на походи, колоездене, катерене, така и през зимата, и несъмнено ще остане доволен от разнообразните спортни развлечения и същевременно ще получи мечтаната незабравима почивка.

В Майрхофен на разположение на посетителите са две съвсем различни ски зони: Ахорн и Пенкен с надморска височина съответно 650-2000м. и 1645-2500м. Общата дължина на ски пистите (сини, червени и черни) възлиза на 159км, има 51 различни лифтови съоръжения, както и уютни хижи, разкриващи уникални гледки.
Карането на Ахорн е подходящо за начинаещи и деца, например по време на семейната ви почивка, тъй като е по-спокойно и разтоварващо. Тук може да се види и ползва най-голямата гондола в Австрия, която качва 160 човека за 6 мин. от центъра на градчето до върха. Уникална тръпка е да прeкараш известно време или направо да пренощуваш в необикновения иглухотел White Lounge. Той е направен изцяло от лед и сняг, има собствен бар и помещения, в които може да отседнат не само романтично настроени двойки, но и авантюристични групи, копнеещи за оригинално забавление.
На Пенкен ситуацията се различава доста от отпускащата атмосфера в White Lounge. Тук силни емоции търсят запалените по екстремните усещания посетители на курорта. Условията са изключително подходящи за любителите на фрийрайда.
Паркът Ванс Пенкен е един от най-големите, а според някои и най-добрият сноуборд парк на територията на нашия континент. Сноубордисти и фрийстайлъри не могат да устоят на страхотните предизвикателства, изкушаващи ги непрестанно. Паркът разполага и с част, предназначена специално за деца.
Една от многото атракции е определяната като най-опасна писта в Австрия – Харакири, чиито наклон е 78%, една абсолютно достатъчна предпоставка за качване на адреналина на макс. Друга атракция, която не е за изпускане от най-смелите и нареждаща се на челните места по екстремност, е глетчерът Хинтертукс на 3250м. надморска височина, намиращ се недалеч от Майрхофен. От тук се наблюдава една просто зашеметяваща панорамна гледка и за да е пълна насладата следва 12 км. спускане.

Удобно предимство на Майрхофен е, че е свързан чрез лифотве с околните градчета Финкенберг, Расткогел, Швендау и Егалм, приобщен към т.нар. туристическа област „Zillertal 3000”. Също така сигурната заснеженост (над 2500м.) благодарение на модерната техника за изкуствен сняг прави карането по всяко време на годината възможно. Сезонът в курорта обикновено се открива през ноември и се закрива април, когато е и ежегодният музикален фестивал SnowBombing, придобил интернационално значение, по повод на който винаги се събира многобрйна тълпа от посветени на любимите спортове, забавляващи се, леко откачени хора. Що се отнася до цените в курорта, еднодневната карта този сезон струва около 40 евро.
Туризмът тук стартира развитието си 1879, когато известната хижа Берлинер Хюте отваря врати, а след нея и още други.
Прочутият алпинист Петер Хабелер, първият изкачил Еверест без кислород (1978), е роден и до ден днешен живее в Майрхофен, където е собствник на училище за ски и алпинизъм.

Прочети  Банско

Много са суперлативите, които ще се чуят за градчето Майрхофен, но те са абсолютно заслужени. Тук традиционното и модерното не са в противоречие, а в абсолютна хармония, курортът задоволява желанията и на най-претенциозните, предлагайки разнообразие от нови спортове, уелнес, забавления от всякакъв тип и най-вече бидейки там човек изпитва чувството, че е на почивка! Или с две думи Майрхофен предлага всичко, което може да предложи един курорт, безспорно гарантира специални мигове сред една непокътната природа! Какво по-прекрасно от това човек да вдишва дълбоко чистия свеж планински въздух в компанията на своите съмишленици? Затова грабвайте дъските и се убедете сами, че всичко това е истина!

Текст и снимки: Йоанна Томбушева

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.