fbpx
събота, февруари 24, 2024
ЕкипировкаКъмпингПолезно

На палатка през зимата? Мисията възможна!

Краят на лятото и понижаването на температурите не означава непременно, че е време да приберете палатката си дълбоко в килера, където ще събира прах до следващото лято. Напротив – стига да сте добре подготвени и екипирани, и през зимата можете да си направите една чудесна екскурзия с палатка. Плашат ви снегът и студът? Има начин да се справите с тях!

Как да се облечем?

Най-добре е да носите няколко пласта по-тънки дрехи, отколкото един дебел пуловер, за да можете да свалите нещо, ако ви стане горещо. Най-отдолу е хубаво да имате термо бельо, а най-отгоре – водонепромокаемо яке. Много е важно да не се изпотявате, защото екипировката ви няма да пропусне външната влага… но няма и да позволи на потните ви долни дрехи да изсъхнат. Освен това дрехите не бива да са плътно прилепнали – за по-добра изолация. Носете и по два чифта чорапи: памучни отдолу и вълнени отгоре.

А палатката?

Както сами се досещате, не всяка палатка е пригодена за зимни условия. Нужна ви е качествена палатка – двуслойна, със здрава рамка, която да издържа натрупване на сняг и силни пориви на вятъра, и с водонепромокаемо брезентово покритие. Добре е да е и с пола за сняг. Повечето такива палатки имат и предверие, където да свалите мокрите си дрехи, преди да влезете в спалното помещение. Обикновено са изработени и от по-здрави материали. Ако се съмнявате в устойчивостта на вашата, най-добре изградете стена около нея – от сняг, клони, камъни, каквото имате под ръка – за да я предпазите от вятъра.

Къде да я опънем?

Ако по земята няма сняг, но се предвижда скоро да завали, не бързайте да се настанявате под дърветата – имайте предвид, че те наистина ще ви опазят по време на снеговалежа, но след това ви очакват неприятни изненади. От вятъра, от собствената си тежест или поради неволно докосване, натрупаните отгоре преспи може да се стоварят върху вас или багажа ви. Затова внимателно изберете подходящо дърво.

Ако пък вече е валяло и снежната покривка е доста дебела, не се притеснявайте – не е задължително да изринете всичкия сняг от мястото, където ще е разположена палатката. Достатъчно е то да е добре утъпкано и заравнено, а най-добре го покрийте с борови клони, за да се изолирате от снега.

И още нещо – по възможност обърнете палатката така, че сутринта да я огрее слънцето – ще имате нужда от топлината му в студената зимна утрин.

След като сте приключили с разпъването, най-добре завържете цветни парцалчета на обтягащите въжета, за да ги отличавате (особено в тъмното) и да намалите риска от препъване и просване в снега.

Да се подготвим за сън

Много е важно спалните ви чували и останалият багаж да не опират в стените на палатката, защото от топлината вътре ще се получи конденз и рискувате да се намокрят. Затова е хубаво и да проветрявате от време на време, стига времето да го позволява.

Спалните чували от естествени материали за съжаление не запазват изолационните си свойства, когато се навлажнят, затова за зимата ви трябва чувал със синтетично външно покритие. Не забравяйте и да постелите под него шалте и допълнителни одеяла – изолационният слой под вас трябва да е от два до три пъти по-дебел от този отгоре.

Един съвет – раздвижете се малко преди лягане, за да се стоплите, и се преоблечете в сухи и топли дрехи за сън.

На сутринта имайте предвид, че палатката ще е замръзнала и ще бъде доста трудна за сгъване и пренасяне.

И помнете – като при всяко спане на палатка, трябва да сте се запасили с достатъчно храна, вода, сухи дрехи, фенерчета, инструменти… А ако видите, че времето внезапно се влошава, по-добре се ориентирайте към най-близката хижа и прекарайте нощта там, вместо на палатка – безопасността преди всичко.

Текст: Десислава Недкова

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!