fbpx
четвъртък, юли 11, 2024
ЕкипировкаПолезно

Спални постелки

Настъпи сезонът на палатките. Колкото и романтично да звучи да спим под звездите обаче, трябва да помислим и за удобството.

Спалните постелки изпълняват две важни функции- първо, те създават комфорт, когато спите на твърдо. Второ, осигуряват важен слой изолация между вас и земята (по този начин се намалява загубата на топлина).

Как работят?
Спалните постелки изолират по съшия начин, както спалните чували и дрехите. Те запазват топлината и не позволяват на задържания въздух да циркулира. По този начин тялото се затопля, тъй като задържаният въздух се явява бариера за студената земя.

Изолационните способности на постелката зависят от това колко много въздух може да задържи и до колко той може да циркулира.

Преценете нуждите си
Това което трябва да отчетете при избора на постелка е:
* Изолация
* Комфорт
* Тегло/Обем
* Издържливост

За да прецените кое от изброените качества е най-важно за вас, вземете предвид следното:
* При какви атмосферни условия ще се използва: ако сте по-издържливи на студ, тогава за вас вероятно комфорта е по-важен от изолацията. Но ако все пак планирате да използвате постелката в ранна пролет или късна есен, уверете се, че тя предоставя достатъчна защита от студената земя и при влажна повърхност. Препоръчително е да използвате две постелки една под друга при сняг или замръзнала повърхност.
* Нивото на комфорт, което желаете: някои хора предпочитат да спестят пари, обем и тегло, като си вземат най-обикновени постелки. Други предпочитат да похарчат и носят малко повече, за да си осигурят комфорт.
* Колко допълнително тегло може да носите: По-дебелите, по-удобни постелки са по-тежки, което може да причини проблеми при дълги преходи. Но ако вашите преходи са къси или пътувате с кола, теглото е от по-малко значение.
* Колко обем може да си позволите: Ако обичате да ходите на преход в пълно снаряжение, леката, компактна спална постелка ще бъде по-удобна за включване в багажа. Пространството, което заема ще бъде по-малък проблем, ако пътувате с кола.

Възможностите
* Надуваем матрак: обикновен, надуваем матрак (дюшек)
Предимства: Удобен и евтин.
Недостатъци: Матраците са тежки, обемисти и лесно се пукат. Въздухът в матрака циркулира свободно, затова е по-слаб изолатор.
* Постелки от пяна с отворчета: постелките от гъбеста пяна с малки отворчета
Предимства: те са удобни, леки и евтини. Малките отворчета задържат  циркулацията, така че са по-ефикасни от надуваемите матраци.
Недостатъци: Пяната с отворчета е абсорбент, мойто може да причини проблеми при мокра повърхност. Те са и по-слаби изолатори в сравнение с постелките от пяна с балончета (те изолират 4 пъти по-добре). Пяната с отворчета е по-обемиста, трудна за сгъване и не много устойчива.
* Постелки от пяна с балончета: постелки, изработени от плътна пяна, образуваща балончета
Предимства: Те са евтини, издържливи (не се пукат при сядане) и са изключителен изолатор (почти няма циркулация на въздух в постелката, така че дори съвсем тънки осигуряват добра изолация). Пяната с балончета не е абсорбент.
Недостатъци: Те са относително твърди и груби, много по-малко меки от  пяната с отворчета (така че това не е подходящ избор, ако търсите удобство).
* Само-надуващи се постелки: постелки с пяна с отворчета обвити във водоустойчив найлон.
Предимства: Те са толкова комфортни, колкото постелките от пяна с отворчета, но изолират много повече (найлоновата обвивка ограничава циркулацията на въздуха, докато предпазва от абсорбирането на вода). Те се настройват (вграден въздушен вентил ви позволява да контролирате количеството въздух и да определяте твърдостта на постелката) и са изключително компактни при сгъване.
Недостатъци: Те са по-скъпи от останалите. Пукат се лесно (въпреки, че залепването им не е трудно). По-тежки са от останалите постелки от пяна.

Изпробвайте преди да купите
Спалните постелки се продават в разнообразни стилове, форми и дължини. Ако е възможно, изпробвайте различните типове преди да изберете конкретен модел. Това ще ви помогне да усетите:
* Колко дебела постелка ви трябва, за да ви е комфортно
* С какви размери трябва да е постелката (много модели са по-къси, за да се спести тегло и пространство)
* Колко лесно се надува, изпуска, сгъва постелката

Отчете екстрите
Накрая, преценете дали искате допълнителни екстри, които могат да повлияят на крайното ви решение – като няколко въздушни камери, вградени възглавници (за комфорт), текстилна обвивка (за по-добра изолация, по-малко плъзгане и повече комфорт) и заострена форма на постелката, която намалява от обема и теглото й.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!