fbpx
неделя, май 26, 2024
СкиСки курорти

На ски в Хималаите

Ако си мислите, че Хималаите са запазена територия на алпинистите, трябва бързо да поправите тази грешка. Най-високата планинска верига в света предлага занимания за всеки.
В следните редове ще ти представим възможностите за ски в Хималаите. Не, тук не става въпрос за спускане от осемхилядници, където ще са необходими сериозни умения, за да се изкачите, а за обикновени ски-курорти, като тези в Алпите и дори в Рила и Пирин.

Предизвикателството на снежните терени. И стремежът към приключение у човека. Това е, което комбинира в себе си скиорството – най-бързият и най-очарователен зимен спорт.

Когато бялата мантия на снега покрие зелените поляни и боровете и елите заблестят в сребърно, е дошло време за ски в Хималаите. Тук са някои от най- известните в света писти.

Популярни места за ски в Хималаите

Меката на ски-спортовете в Хималаите е индийският щат Джаму и Кашмир, хълмовете на Хумаюн, щата Химачал Прадеш и Северозиточните щати на Индия.

Гулмарг
На 52 км. от Шринагар, на надморска височина 2730 м., Гулмарг се описва като Рай за скиорите. През зимата предлага едни от най-добрите ски-писти в света. Опасан от облечени в бяло остри планински върхове, въздухът сякаш блести в очарователно сияние. Тук ще изпитате невероятен контакт с природата в подножието на величествените планини.
През зимата Гулмарг предлага разнообразни хималайски приключения. Курортът разполага с пет лифта. Пистите за начинаещи, правят учебните спускания лесни и приятни при лек наклон. Индийският институт за ски и планинарство провежда тренировъчни курсове с продължение от 10 и 21 дни. Тук може да бъде нает опитен ски учител и екипировка.
Последният хит в Гулмарг е хели-ски за ентусиастите. Използвайки някои от най-модерните съоръжения за спортове, хеликоптер изкачва хели-скиорите до връх по техен избор, откъдето те се спускат надолу по най-добрата пудра в света.
Развлечения:
Гостите на курорта могат да се забавляват с езда на пони по многобройните еко пътеки в околностите на Гулмарг. Има и многообразни възможности за практикуване на пешеходен туризъм. Наблизо са езерото Алпатер и Нингал Нулах.

Питхорагарх в Хумаюн
Най-източният хълмист край на индийския щат Уттар Прадеш, граничещ с Непал на изток и Тибет на север, Питхорагарх често е наричан ‘Малкия Кашмир’. Загнезден сред величествените Хумаюнски Хималаи, на височина 1650 м., в малка долина, около 5 км дълга и 2 км широка, Питхорагарх е важен център по времето на династията Чанд. Освен отличните ски писти, курортът и неговите околности са известни с тяхната естествена натурална красота и очарователни храмове.

Манали
През зимата е наистина градче от приказките, отправящо неустоима покана към скиорите и любителите на зимни спортове. Разположен на височина от 1830 до 2130 м., курортът предлага спиращи дъха писти на Соланг Нала. Между декември и май скиорите-ентусиасти от цял свят са привлeчени в този хималайски курорт.
Вълнообразните трасета предлагат незабравимо изживяване както на напредналите, така и на начинаещите скиори. Особена атракция за туристите е фестивалът в средата на февруари.
Развлечения:
Долината Соланг, водопадите Рахия, изворите Вашишт и езерото Бхригу са на няколко километра от курорта.

Нарканда
Разположено в живописния район Химачал, Нарканда на височина 3143 м. е тихо градче на 64 км. от Шимла. През зимата то се покрива с дебела, мека снежна покривка по полегатите склонове наоколо. Удоволствието от скиорството прави Нарканда привлекателна дестинация за много туристи през зимните месеци. Някои от най-стръмните склонове  около курорта предлагат възможност за ски на напредналите.

Куфри
На височина 2501 м, обграден от високи върхове, Куфри е красив курорт, разположен на 16 км. от Шимла. От декември до март е покрит с бяла покривка.

Рохтанг
Подходящ за начинаещи скиори. Курортът е разположен на височина 3978 м. и е на 51 км. от Манали. Tова е единственото място в страната, където скиорите могат да практикуват любимия си спорт дори през лятото и есента.

Аули, (Гарвалските Хималаи)
Снежните склонове на Аули са привлекателни за скиори от всички възрасти. Курортът предлага панорамна гледка към високи хималайски върхове, сред които Нанда Деви (7817 м.), Камет (7756 м.), Мана Парват (7273 м.) и Дунагири (7066 м.).

Даяра Бугял
През зимата Даяра Бугял осигурява отлични ски писти на площ от 28 кв. км. Курортът очарова с панорамната гледка към спиращите дъха Хималаи. Наблизо има малко езеро, което е чудесна дестинация за разходки.

Мунсяри, (Хумаюн)
Мунсяри е разположен на 66 км. от Джауджиби и на 127 км. от Питхорагарх. Курортът  е изходен пункт за преходи до ледниците Милам, Намик и Ралам. Върховете Кхалиа и Бетулидхар предлагат възможности за ски.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!