fbpx

И все пак: Полша се включва в битката за K2 тази зима

Още една експедиция за зимно изкачване на К2 през сезон 2020/2021 беше обявена днес.

Полската алпинистка Магдалена Гожковска организира изкачване на втория по височина осемхилядник като част от спонсорирана експедиция “InPost K2: Зима 2020/2021”. Тя ще бъде единствената жена сред всички катерачи на K2 през зимата този сезон и възнамерява да предприеме изкачване с двама шерпи. С нея в Каракокум ще замине и оператор, за да документира експедицията, чиято цел е изкачване на върха, а не опит, по думите й пред полски медии.

снимка: facebook, Magdalena Gorzkowska – Szczyt Twoich Możliwości

Освен нея, като част от друга експедиция – тази на Seven Summit Treks, към К2 ще се отправи и друг полски алпинист – Валдемар Ковалевски.

Гожковска ще замине за Пакистан на 18 декември.

Първият етап от експедицията й включва полет от Исламабад до Скарду. Следва трансфер до Асколе (последното село преди трекинг маршрутите към върховете) и около 80 километра преход до базовия лагер К2 на около 5000 м.н.в. Самото изкачване към върха Магдалена казва, че очаква да започне през януари с аклиматизация във височинните лагери по избрания маршрут. При благоприятно време, атаката на върха ще е в средата на февруари и е планирано без използване на допълнителен кислород. Краят на експедицията и завръщането в Полша са насрочени за края на февруари.

Зимната експедиция до K2 е огромно спортно и логистично предизвикателство. Подготвена съм и съм разработила всеки детайл от оборудването, което трябва да съответства на екстремните зимни условия на осемхилядник. Работих върху сила, издръжливост, устойчивост на студ и обща техника за катерене “,

казва Магдалена.

Всъщност не планирам тази експедиция от години. Веднага щом се появи възможност, реших. Просто изчаках моят спонсор да потвърди организацията на експедицията. Това се случи преди около шест седмици. Решението беше взето едва в средата на октомври. Много пъти се консултирах с Пьотр Томала, който организира зимната експедиция до К2 миналия сезон. Консултирах се и с Артур Малек, който беше член на зимната експедиция до К2. Никога досега не съм се подготвяла толкова много за експедиция. Първо, тичам много, като за мен като спринтьор това са дълги разстояния от 8-10 километра. Правя аеробика (интервални тренировки), включително бягане нагоре и по стълби. По съвет на Артур Малек тренирам натоварване на глезените. Тялото ми трябва да свикне с тези стресове. Освен това, ходя и до стената за катерене. От друга страна свиквам със студа: сега плувам в морето. Помага ми и психологически, защото смятам, че студът е най-слабото ми място… Знам, че температурите могат да паднат до -40 градуса през зимата на К2, но въпреки това се подготвям за още по-ниски температури.”*

Магдалена Гожковска е бивша професионална състезателка на 400 метра. Сребърен медалист от Световното първенство на закрито през 2016 г. в щафетата 4×400 метра.

Сега тя планира да изпълни едно от най-големите предизвикателства в алпинизма: Хималайската корона. Тя вече има зад гърба си три осемхилядници: Еверест, Макалу и Манаслу, последните два безкислородно. Изкачвала е също Монблан, Аконкагуа, Килиманджаро.

Ковалевски вече има успешно изкачване на K2 – през лятото на 2019 г. по стандартния маршрут.
Той беше и един от участниците в зимната експедиция на Алекс Чикон до върха през сезон 2018/2019. По време на изкачването, на 5800 метра близо до първия високопланински лагер, беше ударен от камък.
Към днешна дата Валдемар Ковалевски има 11 експедиции до осемхилядниците, 5 от които успешни. Освен на К2, той се е качвал на Еверест, Лхотце, Манаслу и Броуд Пик.

  • заб.: цитатите са от интервю на Магдалена Гожковска пред rmf.fm

Кой тръгва към К2 тази зима? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Прочети  Нивес Мерой и Романо Бенет - двойката, която изкачи 14-те осемхилядници без кислород

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.