fbpx

Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор в неизвестност повече от денонощие на К2. Спасителни екипи с хеликоптер могат да достигнат до 6500 метра

Повече от 30 часа Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор са неизвестност. Те предприеха изкачване към К2 вчера през нощта  в 1:00 ч. местно време. Хуан Пабло е без допълнителен кислород, съобщават от агенцията-организатор, чийто участник е той. Неговият опит за върха е самостоятелно решение и той се присъедини към екипа на исландско-пакистанската експедиция, след като от Seven Summit Treks вчера изтеглиха хората си надолу от Лагер 3.

Вчера по обяд синът на Али – Саджид Садпара се върна от Гърлото на бутилката в Лагер 3 заради проблеми с кислородния апарат в около 10:00 ч. Първоначално съобщи, че всички са били в добра форма и са се отправили към върха. Саджид чака в лагера Али, Джон и Хуан Пабло повече от 20 часа, без да има връзка с тях. Снощи съобщи, че не вижда светлини. В момента той слиза надолу, но е изтощен. Двама от шерпите на SST (Temba Bhote и Phurbu Kusang) са в готовност в Лагер 1 да го посрещнат с храна и топла вода и да му помогнат по пътя надолу.

Междувременно пакистанската армия изпрати два хеликоптера. В издирвателно-спасителната акция се включиха двама от най-добрите пакистански катерачи, участвали и в операцията на Нанга Парбат при издирването на Даниеле Нарди и Том Балард. Пилотът е инструктиран да вдигне полета възможно най-високо, но в момента времето продължава да се влошава. Прогнозите са, че ще може да лети до 6500 м.

Прочети  Роднините на изчезналите под К2 не се отказват: търсенето продължава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.