fbpx

Избират тайно съдиите по делото за НП “Пирин”

Съдиите, които ще разгледат на втора инстанция делото за промените в плана за управление на Национален парк “Пирин” няма да бъдат разпределени публично.

Засега е ясно само името на докладчика по делото – Тодор Тодоров. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче е отказал останалите четирима съдии да бъдат избрани в присъствието на журналисти и IT специалисти. По думите му, искането за публичност, отправено от Асоциацията на парковете в България е в разрез с практиката на ВАС съдията докладчик и съдебния състав по всички дела да се извършва при строга регламентация, отчетност и поддръжка на архив, което е гарант за прозрачен и публичен процес. В мотивите си за отказа Чолаков посочва още, че всички действия, извършвани във ВАС, се удостоверяват с подробен протокол, който е публично достъпен и се прилага по всяко дело.

Заседанието на съда е насрочено за 15 ноември. Делото е образувано по две касационни жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите срещу решение на тричленен състав на ВАС от 27 юли, с което бяха отменени промените в плана за управление на Национален парк “Пирин”.

Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението, с което кабинетът промени в края на миналата година плана за управление на Пирин. Магистратите постановиха, че промените противоречат на Закона за защитените територии, който не позволява ново строителство в парка, включително и на спортни съоръжения.

 

Прочети  16-годишна индийка изкачи Еверест

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!