fbpx

Избор на редактора: днес отбелязваме Световния ден на книгата

Завладяване на планините Георги Репнински, 1968 г. Една книга от времето, когато съвършено малко се е писало за историята на планинарството и за различните епохи, през които е минало неговото развитие. Тя проследява това развитие още от древността до времето, в което е съставена и описва майсторски как различни фактори през историческите периоди определят отношението на човека към планината и на неговия щурм към нея. Проследена е и нишката на напредъка на личностното развитие на поколения планинари от религиозни подбуди до научен и културен интерес.

Еверест по Западния гребен Аврам Аврамов, 1987 г. Класика в българската планинарска литература, която разказва за първото българско изкачване на най-високия връх в Хималаите през 1984 г. с целия драматизъм на трагедията и различните гледни точки за станалото. Факти и истории, описани от ръководителя на експедицията в опит да достигне една валидна истина за случилото се преди, по време и след нея в разказ, който не оставя никой читател безразличен.

Айгер – мечта и реалност Емил Костадинов, Игнат Николов, 2008 г. Една книга за преплитането на пътищата на двама наши алпинисти през 1998 г., когато мечтата за Северната стена на Айгер ги събира в едно дълго и изпълнено с безброй неизвестни приключение навръх тежката криза в страната ни тогава. Те тръгват на автостоп за Швейцария с тежките раници на гръб, за да изкачат стената по труден маршрут, катерен дотогава само от три свръзки в света. Книгата също така е преведена на немски и публикувана в Германия.

Погребани в небесата Питър Зукерман, Аманда Падоан, 2015 г. Разтърсваща история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2. Един вълнуващ разказ за хората, които буквално пренасят на плещите си алпинистите, поели към втория по височина връх в света. През август 2008 г. единайсет катерачи губят живота си по склоновете му, но двама шерпи оцеляват. Базирана на проучвания и интервюта, книгата проследява техния път от високопланинските хималайски пътеки, през бедняшките квартали на Катманду, ледниците на Пакистан до саможертвена спасителна акция на К2, останала като легенда в планинското катерене.

Транго Тауър – първата ми голяма стена София Фотева, 2000 г. Едно от най-ярките произведения на българската документална проза. Изключителна комбинация от писателски талант и описание на истински преживявания на границата между живота и смъртта, книгата грабва с неподправена първична искреност. Впечатляващ разказ за тежките изпитания с една очукана УАЗ-ка към постигането на заветна цел далече в Пакистан – внушителния скален обелиск Транго, символ на биг-уол катеренето.

Прочети  Ски легендата Глен Плейк специален гост на Дни на предизвикателствата 2017

Първите седем Боян Петров, 2017 г. В книгата Боян разказва за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на първите 7х8000, формирали го като блестящ катерач, лидер и вдъхновител на толкова много планинари и алпинисти. Тя е и своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно са описани физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите. Също така е включена богата фактология както за случки и преживявания, така и за самите върхове от първите изкачвания, през описание на лагерите, денивелациите и тактиките за аклиматизация.

Сучурум (бяла летяща вода) Мариана Масларова, 2005 г. Когато Мариана изчезва завинаги по склоновете на Еверест през 2004 г. малко под върха, крачейки в посока нагоре, малко хора знаят за нейните прекрасни стихотворения. Една нежна и невероятно дълбока поезия, проникновена и заела заслужено място в съвременната българска лирика. Израз на чисто човешката същност на един силен дух по стръмния тежък път към високите планини и себеизрастването чрез тях.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!