fbpx

Избор на редактора: днес отбелязваме Световния ден на книгата

Завладяване на планините Георги Репнински, 1968 г. Една книга от времето, когато съвършено малко се е писало за историята на планинарството и за различните епохи, през които е минало неговото развитие. Тя проследява това развитие още от древността до времето, в което е съставена и описва майсторски как различни фактори през историческите периоди определят отношението на човека към планината и на неговия щурм към нея. Проследена е и нишката на напредъка на личностното развитие на поколения планинари от религиозни подбуди до научен и културен интерес.

Еверест по Западния гребен Аврам Аврамов, 1987 г. Класика в българската планинарска литература, която разказва за първото българско изкачване на най-високия връх в Хималаите през 1984 г. с целия драматизъм на трагедията и различните гледни точки за станалото. Факти и истории, описани от ръководителя на експедицията в опит да достигне една валидна истина за случилото се преди, по време и след нея в разказ, който не оставя никой читател безразличен.

Айгер – мечта и реалност Емил Костадинов, Игнат Николов, 2008 г. Една книга за преплитането на пътищата на двама наши алпинисти през 1998 г., когато мечтата за Северната стена на Айгер ги събира в едно дълго и изпълнено с безброй неизвестни приключение навръх тежката криза в страната ни тогава. Те тръгват на автостоп за Швейцария с тежките раници на гръб, за да изкачат стената по труден маршрут, катерен дотогава само от три свръзки в света. Книгата също така е преведена на немски и публикувана в Германия.

Погребани в небесата Питър Зукерман, Аманда Падоан, 2015 г. Разтърсваща история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2. Един вълнуващ разказ за хората, които буквално пренасят на плещите си алпинистите, поели към втория по височина връх в света. През август 2008 г. единайсет катерачи губят живота си по склоновете му, но двама шерпи оцеляват. Базирана на проучвания и интервюта, книгата проследява техния път от високопланинските хималайски пътеки, през бедняшките квартали на Катманду, ледниците на Пакистан до саможертвена спасителна акция на К2, останала като легенда в планинското катерене.

Транго Тауър – първата ми голяма стена София Фотева, 2000 г. Едно от най-ярките произведения на българската документална проза. Изключителна комбинация от писателски талант и описание на истински преживявания на границата между живота и смъртта, книгата грабва с неподправена първична искреност. Впечатляващ разказ за тежките изпитания с една очукана УАЗ-ка към постигането на заветна цел далече в Пакистан – внушителния скален обелиск Транго, символ на биг-уол катеренето.

Прочети  Gripped: задава се нова холивудска продукция на катерачна тематика (ВИДЕО)

Първите седем Боян Петров, 2017 г. В книгата Боян разказва за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на първите 7х8000, формирали го като блестящ катерач, лидер и вдъхновител на толкова много планинари и алпинисти. Тя е и своеобразен наръчник за изкачване на високи върхове, в който детайлно са описани физическата подготовка и организацията, предшестващи експедициите. Също така е включена богата фактология както за случки и преживявания, така и за самите върхове от първите изкачвания, през описание на лагерите, денивелациите и тактиките за аклиматизация.

Сучурум (бяла летяща вода) Мариана Масларова, 2005 г. Когато Мариана изчезва завинаги по склоновете на Еверест през 2004 г. малко под върха, крачейки в посока нагоре, малко хора знаят за нейните прекрасни стихотворения. Една нежна и невероятно дълбока поезия, проникновена и заела заслужено място в съвременната българска лирика. Израз на чисто човешката същност на един силен дух по стръмния тежък път към високите планини и себеизрастването чрез тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.