fbpx

Изграждат КПП-та на Рилските езера

Министерството на околната среда и водите ще изгражда контролни пунктове в района на Рилските езера, с цел опазването им. Първоначално ще бъде направен контролно-информационен пункт, който ще е в близост до хижа „Рилски езера“ и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си, съобщават от екологичното министерство.

Седемте езера са обявени за „зона за ограничаване на човешкото въздействие. След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила.

В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.

В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три – в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.

Прочети  Търси се хижар за хижа "Хубавец"

Валерия Динкова

[email protected]

One thought on “Изграждат КПП-та на Рилските езера

  • 27.09.2019 в 7:59
    Permalink

    Да махнат лифта бе, лайнари – и всичко ще се върне на мястото си.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.