fbpx

Jet stream бави напредъка на осемхилядниците

Въздушното течение jet stream удари високите части на Хималаите. Това означава силни ветрове и невъзможност за изкачвания над около 7500 м. Прогнозите сочат, че jet stream ще се задържи до 25 април, като ще забави напредъка на експедициите на осемхилядници до по-големи височини.

Алпинистите сега или бързат да слизат от по-високите лагери, или ограничават аклиматизационните си изкачвания до по-ниските лагери в планината.

Маршрутите вече са фиксирани и готови за атака на Дхаулагири, Анапурна и Канчедзьонга, веднага щом ветровете се успокоят следващата седмица.

Пакистанецът Сирбаз Хан, който помага за фиксиране на въжетата на Канчедзьонга в четвъртък достигна 7000 м, преди да се върне обратно към базовия лагер с много добро темпо.

„Тази планина изпита нашите граници и ние дадохме най-доброто от себе си“, каза Хан.

В момента в базовия лагер, Хан е завършил всичките си ротации и е готов за последното усилие. Ако успее, Канчендзьонга ще стане неговият 10-ти осемхилядник.

Първата атака на третия по височина връх в света може да стане още следващата седмица. Марко Конфортола потегли от базов лагер към лагер 2 в петък. Той планира да стигне до лагер 3 в събота, след което да се върне за нощувка лагер 2, преди да тръгне надолу.

Румънците Хория Колибашану и Мариус Гане също са в лагер 2, като планират аклиматизационно изкачване до лагер 3.

На Макалу Адриан Балинджър и неговият екип от Alpenglow се възползваха максимално от оставащите няколко часа хубаво време, като се качиха до лагер 1. След това Балинджър се спусна със ски до Крампън Пойнт при „отвратителни“ условия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Adrian Ballinger (@adrianballinger)

„Шерпите за фиксиране на въжета (четирима от Seven Summit Treks, двама от Alpenglow, един от Pioneer Expeditions) фиксираха до 7200 м при предизвикателни условия“, съобщи Балинджър. „Карл Еглоф и Нико Миранда също достигнаха този връх днес. И Карла Перес стигна до лагер 2 на 6640 м.”

Обратно в базовия лагер на Дхаулагири, Карлос Сория и неговият екип се възстановяват от изкачването си до лагер 3. Неочакван снеговалеж затрупа въжетата към лагери 2 и 3 и покри маршрута с дълбок сняг. Екипът на Kobler & Partner направи първата си ротация до лагер 1.

На Анапурна всички алпинисти се върнаха в базовия лагер, след като снежна буря прекъсна атаката им към върха по-рано тази седмица. „Нито един връх не зависи единствено от алпиниста. Винаги е отчасти до планината“, отбеляза Моезес Фиамончини от Бразилия.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MOESES FIAMONCINI (@moesesfiamoncini)

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!