fbpx
събота, април 20, 2024
ИзбраноНовиниРайско кътче

Глобалното затопляне прави изкачването на Монблан по-опасно

Маршрутът Goûter на Монблан (4808 м) над Шамони е изкачван от хиляди хора всяка година. Често наричан един от двата „традиционни маршрута“ на най-високия връх в Европа, неговата относително ниска техническа трудност го прави популярен сред хора с всички нива на умения.

Но ново геоложко развитие близо до върха може да направи Goûter много по-опасен за преминаване. Наскоро голяма цепнатина се отвори високо по билото на маршрута. Преминаването на района преди това изискваше преход през непретенциозно снежно поле. Сега това е потенциално опасен алпийски пъзел от стръмни, 10-метрови стени и снежни мостове.

Екип от учени и амбициозни планински водачи се изкачиха на хребета Bosses, за да проучат промяната. Те откриха огромна цепнатина с ширина 16 метра, дълбочина 16 метра и дължина 130 метра.

Ксавие Кайхол, Людовик Раванел и Жак Мури написаха статия, която се стреми да определи как системата от пукнатини е стигнала до там и да проучи последиците от нея за алпинистите.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Xavier Cailhol (@cailholxavier)

С въздушни снимки, картографиране и директно наблюдение учените откриха, че теренът почти не се е променил от 2000 до 2019 г. След това започва да се напуква бързо.

Засега деликатните, подвижни мостове улесняват преминаването, но скоро и това може да се промени.

„Този ​​сектор прави изкачването на Монблан по-трудно технически и изисква голяма предпазливост“, пишат в заключение авторите на статията.

Районът обхваща терен точно под Tournette Spur, между 4 594 m и 4 650 m. Цепнатината се е отворила значително през изминалата зима и водачите са скептични дали обилните снеговалежи ще я запълнят за летния сезон на катерене. Дори и да се запълни отново, може да е по-опасно от преди.

монблан традиционен маршрут
снимка: Christian via Wiki Commons

Сегашното състояние „означава, че маршрутът е по-техничен от обикновено в този момент. По този нормален маршрут ние сме склонни да омаловажаваме факта, че сме в ледникови зони“, каза Кейлхол пред Alpine Mag, отбелязвайки, че не винаги се е осигурявал по тази отсечка при предишни изкачвания.

Екипът проучи няколко хипотези в търсене на произхода на явлението.

Най-вероятно би било, че ледникът Bossons се топи в основата си и ледът отгоре се плъзга по скалата.

Нагоре по течението е по-студено – лед доста под нулата, който може да се залепи за скалата.

Те предполагат, че с изменението на климата ледникът може да се затопли, което позволява на някои части да се плъзгат по-бързо. В резултат на това се отварят нови пукнатини.

Екипът казва, че ще извършва текущи измервания на Монблан, за да проследи еволюцията на системата на цепнатини и да разбере по-добре как се е образувала.

Кейхол призна, че не е ясно как условията на ледника ще повлияят на изкачванията това лято. Той признава, че това е схематично предложение сега, „когато видите размера на тази пукнатина, колко отворена е тя и формата, която има“. И добавя: „В най-добрия случай въздействието ще бъде незначително това лято, но ако отидете самостоятелно в сегашното състояние на нещата, наистина ще бъде доста смело.”

Като се има предвид допълнителната опасност от повишената активност на ледника и околните скали, графикът на влака Mont Blanc Express също ще се промени.

От 9 юли до 28 август той ще тръгва в 7 сутринта от St. Gervais/Le Fayet в Шамони, вместо обичайното в 8 сутринта. По-ранното време е от полза за алпинистите, като им помага да пресекат Goûter Couloir – известен като Коридора на смъртта – когато вероятността от каменопад е по-ниска.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!