fbpx
неделя, юли 21, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

К2 – кой и как напредва?

С официалното настъпване на зимния сезон започна и същинската подготовка за щурма на К2. Вече всички, обявили намеренията си спрямо върха тази зима са в Базовия лагер.

Вчера (29. 12.) в базовия лагер пристигнаха и последните, от участниците в експедицията на Seven Summit Treks, сред които е и българинът Атанас Скатов. След няколкодневна аклиматизация екипът ще започне и изкачвания към Лагер 1. Скатов споделя, че времето е добро – ясно, но студено – през деня температурите са от порядъка на -15°C, а вечер в палатките достига -20/-25°C.

Каталунецът Серхи Минготе, който бе поканен като водач, наред с Чанг Дава Шерпа също са в лагера. Междувременно експедицията е изпратила трима шерпи, които подготвят маршрута, но още няма информация за напредъка им.

След като прекара 25-ти декември в Базовия лагер, Нирмал Пурджа се отправи към Лагер 1, който достигна на 27-ми декември. Екипът на Нимс се движи бързо – последните седмици е прекарал в Непал, така че са предварително аклиматизирани добре. Вчера Нимс и петимата шерпи, които го придружават са планирали да продължат изкачването до Лагер 3, като са потеглили с голям багаж, предполагащ продължителен престой на високо.

k2-nims-base camp
25.12. в Базовия Лагер. Снимка: Facebook

Непалската експедиция водена от Мингма Гялже Шерпа бележи изключително бърз напредък. Между 18-ти и 22-ри декември успяват да подсигурят трасето между базовия лагер и Лагер 2. След почивка в базовия лагер, на 27-ми декември отново се отправят нагоре, като се очаква скоро да разберем дали са успели да подготвят Лагер 3, какъвто бе планът им за 29-ти и 30-ти декември.

Вчера (29. 12.) исландецът Джон Снори сподели и за напредъка на пакистанско-исландската експедиция. Към момента Снори, Мухамад Али Садпара и синът му са в Лагер 2, където отрицателните температури от -30°C затрудняват придвижването на алпинистите, които са се сблъскали с падащи камъни и лед, неподатлив за котките.

 

snori-ali-K2

Снимка: Facebook

Полякинята Mагдалена Гожковска, която наскоро изненада всички с новината, че ще се включи в надпреварата за върха, днес (30. 12) е достигнала Базовия лагер

 

И все пак: Полша се включва в битката за K2 тази зима

горжовска-к2
Снимка: Facebook

Следващите дни се очаква времето да се влоши, така че всички, работещи по установяването на маршрута вероятно ще бъдат принудени да се спуснат до по-ниските лагери.

Вниманието на всички е концентрирано върху К2, не само защото е последният неизкачен в зимни условия осемхилядник. Тази зима ставаме свидетели как множество опитни алпинисти са подготвили сечивата и психиката си за да щурмуват най-суровия връх. Подобно „струпване“ е безпрецедентно в историята на К2. Можем само да стискаме палци и да пожелаем успех и най-вече здраве на всички участници в начинанието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!