fbpx
неделя, май 26, 2024
Новини

Кой къде е тази зима на осемхилядниците?

През настоящия зимен сезон цялото внимание е насочено главно върху опитите за първо зимно изкачване на К2. Поради засиления интерес на алпинистите към единствения неизкачен досега в зимни условия осемхилядник, а и поради глобалната пандемия, експедициите по останалите осемхилядници тази година не са чак толкова много. Все пак този сезон ще се станем свидетели на още няколко интересни опита за зимни изкачвания.

Манаслу

Към Манаслу тази година са се насочили две експедиции – тази на Симоне Моро и испанеца Алекс Чикон и първата изцяло непалската експедиция на Тенджи Шерпа и Винайак Джайа Мала.

Симоне Моро за трети път ще предприеме опит за зимно изкачване на Манаслу. Първата си експедиция към върха той прави през  2015 г. с Тамара Лунгер, когато двамата се връщат заради силни снеговалежи.  Втората – през 2018 г. с Пемба Гелже Шерпа – е възпрепятствана от лавина. Според дефиницията на Моро зимното изкачване на Манаслу през януари 1984 г. от поляците Мачией Бербека и Ришард Гаевски не е истинско зимно изкачване, защото е започнало твърде рано през декември и двамата достигнали 7000 м преди настъпването на астрономическата зима. Затова в началото на 2021 г. Моро и Чикон ще направят нов опит, при това с комбинирано изкачване на съседния Пинакъл Ийст (7992 м). Целта, по думите на Моро, е да се изпрати

„ясно послание, че бъдещето на височинните изкачвания, дори в зимни условия, неизбежно е на седемхилядниците“.

Моро вече има четири успешни първи зимни изкачвания – Шиша Пангма (2005 г.), Макалу (2009 г.), Гашербрум II (2011 г.) и Нанга Парбат (2016 г.).

Алекс Чикон и Симоне Моро заминават за зимно изкачване на Манаслу с амбициозна цел

Чикон има едно първо зимно изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., два опита за зимни изкачване на Еверест и един на К2.

В началото на 2021 г. опит на Манаслу ще направят и непалците Тенджи Шерпа и Винайак Джайа Мала – алпийски стил и без кислород. Това ще е първата експедиция на изцяло непалски екип. Двамата са опитни високопланински водачи и катерачи. Мала успешно е водил експедиции на Еверест, Лхотце, Манаслу и Ама Даблам. Тенджи Шерпа е бивш партньор на Ули Щек и е изкачвал Лхотце, Манаслу, Ама Даблам, Нупце, както и Еверест шест пъти. Експедицията им самофинансирана.

Тенджи Шерпа, Нимс Дай и Винайак Джайа Мала, снимка: Sportvinayak/Инстаграм

Броуд Пик

Зимно изкачване на Броуд Пик ще предприемат американецът от израелско-руски произход Алекс Голдфарб и унгарецът Золтан Сзланко. Голдфарб е пристигнал в Пакистан на 27 декември, а на 28 декември Сзланко  е напуснал Унгария. Експедицията не е спонсорирана и поради условията на пандемия и финансови трудности е трябвало да бъдат направени доста компромиси при подготовката й. Първоначалният план е към Броуд Пик да тръгнат 3-4 души, а Сзланко да се спусне със ски. В крайна сметка върха ще катерят само двамата – без кислород или помощта на шерпи. Освен това е планирано изкачването да продължи най-късно до началото на февруари, което означава, че прозорецът от време доста малък. Голдфарб и Сзланко не целят широко отразяване от медиите. Сзланко дава следното изявление:

„Целта е разузнаване, събиране на опит. Заради малкия прозорец от време шансовете ни за достигане на върха са миниатюрни, но естествено ще се опитаме да стигнем колкото се може по-високо. Не искахме да загубим тази зима, но можем да използваме само част от нея. Радвам се, че изобщо ще можем да направим някакъв опит. Очаквам с нетърпение да се катерим, да изпробваме силите си и да съберем опит за бъдещи експедиции!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!