fbpx
събота, април 20, 2024
ИзбраноПолезно

Как да оказваме долекарска помощ в планината: демонстрационни срещи в хижа „Рилски езера“

От месец насам дискусионни срещи за запознаване на широка аудитория с оказването на долекарска помощ в планината при различни състояния и травми организират от ПСС – отряд Дупница. Те се провеждат в хижа “Рилски езера” във формат на беседи и демонстрации. Какви теми засягат, кои са гост-лекторите и какво предстои, разказват от отряда за „Върхове”.
Близо месец вече провеждате дискусионни срещи в планината за оказване на долекарска помощ. Какви теми бяха засегнати до момента?
През месец януари се проведоха три беседи на хижа „Рилски езера“, като засегнахме три теми – „Спешни състояния в ендокринологията“, „Долекарска помощ при мозъчно сътресение и контузии на главата и мозъка“ и „Как да разпознаем признаците на инсулт и как да реагираме при епилептичен пристъп“. Наши лектори бяха д-р Габриела Найденова, д-р Петър Стоилов и д-р Георги Стоилов.
За февруари, вече са фиксирани датите за следващите три беседи, а те са на 11-ти и 12-ти февруари – „Превенция на травми при зимни спортове и възстановяване след травми на коляното“ от Петър Петров, „Обработване на рани в планински условия и имобилизация на долен крайник“ от д-р Гроздан Гроздев и „Долекарска помощ при очен травматизъм и снежна слепота“ от д-р Фади Шен.
През следващите месеци, до края на април, предстоят беседи с разнообразни теми, което ще е чудесен принос за инициативата.
Всички лекари, които се включват с беседа, го правят безплатно
и отделят от свободното си време, за да дойдат и да споделят своя опит с нас.
Каква е равносметката до момента – включиха ли се хора, имаше ли дискусии?
Трите беседи през януари са посетени от над 100 души и 22 планински спасители от два отряда на Планинската спасителна служба.
Беше измерена кръвната захар на около 30 души, присъстващите се упражняваха да правят превръзки на глава, беше показано как трябва да се постави пострадал човек в стабилно странично положение и да се отведе главата назад. Задаваха се въпроси от присъстващите и бяха уточнени няколко важни момента при оказването на долекарска помощ . Като например, че не се „вади езика“ на пострадал човек, не е добре да се използва памук при обработка на рана и т.н.
В разгара на сезона засягате един от най-важните моменти при зимните спортове – превенция на травми. Всъщност, според зимата ли избирахте темите или на друг принцип?
Темата е избрана, защото е много свързана със следващата беседа за имобилизация на долен крайник и обработка на рани. И също така е важно да се подготвяме за това, което правим в планината. Петър Петров има много опит точно с травми от зимни спортове. Съгласи се да бъде лектор и да даде съвети как да се подготвяме за сезона и как да се възстановяваме след натоварване. Тази беседа трябваше да се състои дори по-рано, още през есента. За съжаление, чак сега имаме възможност да я представим.
Предвиждате ли и летен цикъл?
Обмисляме продължение на беседите, но с по-разнообразна тематика за следващата зима. Отсега говорим с лектори, които биха се включили. Има идея и за лятото, но тя по-скоро няма как да се реализира, заради натоварения летен сезон на Рилските езера, а и като цяло, фокусът през лятото е друг.
Разбира се, всичко зависи и от интереса на хората.
Инициативата е подкрепена от БАССЕС и магазин за алпийска и от туристическа екипировка „Стената“.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!