fbpx

Как швейцарците погребаха глетчер (СНИМКИ)

В неделя около 250 души, покрити с черни воали и тъмни дрехи проведоха двучасова траурна процесия в швейцарските Алпи, където оставиха цветя и венци на земята в памет на ледника Пицол.

Глетчерът, разположен в Гларуските Алпи в източна Швейцария, е загубил 80-90% от обема си от 2006 г., обясни глетчерния специалист Матиас Хус. Този ледник ще бъде първият, изваден от щвейцарската глетчерна система, обясни експертът. Пицол се наблюдава от 1893 г. и ще изчезне напълно до 2030 г. 

Мемориалната служба беше организирана от Швейцарската асоциация за защита на климата. Координаторът Алесандра Дегиакоми заяви, че загубата на Пицол е “предупредителен знак. Това е, което ще се случи , ако не променим поведението си”.

Проучване на изследователи от ETH Цюрих, предупреждава, че от 2017 до 2050 г., около половината обем на глетчерите в Алпите ще се стопят, а до 2100 г. планината ще остане почти без постоянен лед.

“Ледниците в Европейските Алпи и тяхната последна еволюция са някои от най-ясните индикатори за протичащите промени в климата,” пише в проучването Даниел Фариноти. “Бъдещето на ледниците всъщност е в риск, но все още има възможност да се ограничат техните бъдещи загуби.”

Comments

comments

Прочети  Антония успя! Първо дамско скоростно преминаване на Ком-Емине!

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!