fbpx

Китай разреши на Нирмал Пурджа да изкачи Шиша пангма

Китай разреши да издаде специален актерачен пермит за Шиша пангма на Нирмал Пурджа. Така той ще има шанс да завърши проекта си за изкачване на 14-те осемхилядници за 7 месеца.

Положителният сигнал от Китай дойде, след като бившият член на британските специални сили миналата седмица поиска разрешение за изкачване на затворения за есенния сезон връх.

Управляващият директор на Climbalaya Treks Дава Шерпа днес е получил съобщение от Планинската асоциация на Китай и Тибет, че екипът на Пурджа ще получи специален пермит за изкачване.

Всички китайски институции в момента не работят, заради честването на 70 години от основаването на народната република, затова процесът по издаване на пермит ще бъде стартиран на 8 октомври.

Пурджа в момента е в Самагон, в очакване на полет към Катманду, след като на 27 септември изкачи връх Манаслу, 13-тия му осемхилядник в рамките на 158 дни.

Споделяйки своя план “Б”, Пурджа по-рано, че може да изкачи 15-тия по-височина връх в света Гячунг Камг (7952 м), ако Китай не го допусне до Шиша пангма този сезон.

Бившият член на британските специални части започна проекта си ‘Project Possible’ през април, като планира да приключи с всички 14 осемхилядника през ноември.

Comments

comments

Прочети  Нирмал Пурджа изкачи Чо Ойю, готви се за Манаслу след два дни

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!